В момента в България се наблюдава увеличена заболеваемост от коклюш,

...
В момента в България се наблюдава увеличена заболеваемост от коклюш,
Коментари Харесай

Кои са изследванията за коклюш и къде да ги направим?

В момента в България се следи увеличена заболеваемост от коклюш, прочут още като магарешка кашлица. Рискови за заразяване са най-малките деца, които към момента не са достигнали нужните месеци за имунизация, както и възрастните хора. Затова навременното слагане на диагнозата е извънредно значимо. Тя се дефинира съгласно клиничната картина и резултатите от проучвания. Д-р Татяна Николова, експерт по вирусология в „ ЛИНА ” коментира кои са подобаващите проби.

„ При скорошна зараза се употребяват ДНК разбори, с които имаме огромен опит.

Ако признаците са се показали по-отдавна, изключително при подрастващи и възрастни, както и ваксинирани преди време, най-подходящи са серологичните проучвания ”, декларира доктор Николова.

Наименованията на тези проучвания в „ ЛИНА ” и нужните проби за тях са:
Тест при в този момент зародили признаци – пакет PCR за коклюш и паракоклюш от назофаренгиален секрет: DNA B.pertussis; DNA B.holmesii; DNA B.parapertussis.При имунизирани или при признаци, почнали преди време – комбинирани серологични проби за проучване по метода ELISA: Anti -B.pertissis Toxin IgA и Anti - B.pertissis Toxin IgG.
За анализите можете да посетите всеки от независимите филиали на „ ЛИНА ” в страната: Резултатите са подготвени до края на работния ден, в случай че тестът е дадена до обяд. 

Как става предаването на инфекцията?

Коклюшът е инфекциозна болест, породена от бактерията Bordetella pertussis. Предава се по въздушно-капков път - при кашляне, кихане и издишан въздух при непосредствен контакт, посредством секретите, съдържащи причинителя. Заболяването е мощно заразно и най-опасно за децата, изключително в кърмаческа възраст, при които протича с чести затруднения. 

Упорита кашлица

Периодът, в който сме заразни, е към 30 дни. При навреме характерно лекуване той може доста да се съкрати. При възрастните може да не е налице класическата клинична картина и протичането да е единствено с упорита кашлица. При юноши болестта протича най-често леко и неспецифично, като са вероятни и безсимптомни форми. Само в 30% от случаите е налице характерният за болестта реприз (мощни и шумни вдишвания). Останалите случаи протичат с грипоподобни признаци. При дребни деца за жалост е допустимо да се стигне до летален излаз.

За да се избегне тежкото протичане и да се приложи съответна терапия, е нужна своевременна диагностика. Именно по тази причина лаборатория „ ” предлага тези проби, свързани с диагностика и определяне на причинителите непосредствено посредством PCR разбор от секрет, както и диагностика на антитела, които индиректно дават информация за съществуване на контакт с причинителя и подобаващ имунен отговор на организма.

Имунитетът след прекарано заболяване не е доживотен

„ Както и различен път съм казвала, при коклюша най-важна е предварителната защита. Това е ваксинопредотвратимо заболяване, като имунизацията е включена в състава на наложителните поликомпонентни ваксини, които получават кърмачетата и дребните деца. Проучвания демонстрират, че титърът на антитела понижава с годините. Имунитетът след прекарано заболяване не е доживотен и е подобен по дълготрайност с постваксиналния - 10-12 години. Във връзка с това редица изследвания потвърждават така наречен „ остаряване на инфекцията “, което съставлява зачестяване на случаите измежду подрастващи и възрастни, които са най-често контейнер за заразяване на кърмачета и дребни деца ”, декларира доктор Николова.

PCR тестванията оказват помощ в навременното разкриване на коклюш

Коклюшът остава ендемичен в множеството елементи на света. Необходима е надеждна диагноза за започване на уместно лекуване и профилактика на контактните, в случай че е належащо, изключително неимунизирани бебета, при които коклюшът може да се прояви като животозастрашаващо заболяване. Тестовете за амплификация на нуклеинови киселини, в това число PCR, преодоляват някои от рестриктивните мерки на културeлните и серологичните способи за диагностика на инфекции с Bordetella. Тестът се основават на разкриване на инсерционни последователности (IS), които са част от генома на бактерията, което покачва чувствителността неведнъж. „ ЛИНА ” прави този вид проби в генетичната си лаборатория.

 

 

 

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР