В момента у нас има неприятна смес от грип, COVID-19

...
В момента у нас има неприятна смес от грип, COVID-19
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Има неприятна смес от грип, COVID-19 и куп респираторни вируси - Здраве

В момента у нас има неприятна примес от грип, COVID-19 и куп респираторни вируси. Контактувайки между тях хората могат да се срещнат с 5-6 разнообразни вируса, подобен е сезонът. До края на януари растежът на инфекциите ще продължи. Това сподели по Нова телевизия основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

По думите на епидемиолога климатичните условия не са водещи в една грипна вълна, само че при извънредно високи температури и по-интензивни контакти епидемиологичната вълна може да стане по-интензивна. Доц. Кунчев уточни, че сега растеж на случаите на грип има в съседни страни като Турция и Румъния, само че у нас към момента сме при започване на вълната.

" Над 10% от пробите за грип са позитивни, освен това еднообразно показани са и двата варианта - H3N2 и H1N1,уточни той и позволи, че е допустимо да има напън над лечебните заведения.

" Коронавирус разновидността, който се популяризира сега, породи в Индия през лятото. Той господства в Китай. Характерно за него е, че е доста инфектиран. На 10-14 дни се удвоява процентът на инфектираните хора ", сподели още основният държавен контрольор.

От 8 януари Китай подвига всички ограничавания за пътувания, което се съчетава с Лунната нова година, която стартира на 22 януари. Ще стартират преселения на огромни маси хора, десетки милиони, които се прибират след три години ограничавания, с цел да се срещнат с околните си. Тези хора ще се върнат по-късно там, където живеят и това неизбежно ще ускори процеса на разпространяване на вируса. Политиката " нулев коронавирус "  на Китай обаче сподели, че цената на такива ограничения е прекомерно висока. Да, ограничения на европейско равнище би трябвало да се вземат, но граничният надзор не може да спре разпространяването на една въздушно-капкова зараза. Затова е належащо да бъдем виновни и да вземаме защитни ограничения самостоятелно, уточни доцент Кунчев.

Той въпреки всичко посочи, че в настоящия си вид COVID-19 протича по-леко - " вирусът не е същият, смъртността не е висока, готовността на здравната система и опитът не са същите ".

Според него имунизацията против ковид не трябва да стопира с колкото и мудни темпове да върви. Той обаче съобщи, че при променената конюнктура е безсмислено да се създават ваксини, които няма да бъдат използвани.

Д.-р Кунчев разяснява и протичането на респираторните инфекции. Той акцентира, че респираторно синцитиалният вирус (РСВ) е по-опасен за децата до 4-5-годишна възраст, защото визира алвеолите и се развива бронхиолит. Това много постоянно би трябвало да бъде лекувано в болница, сподели той, само че добави, че вълната на РСВ към този момент е трансферирала пика.

Главният здравен контрольор уточни и кои са признаците, при които наложително би трябвало да се търси лекарска помощ - задържане на висока температура над 4-5 дни, изнемощялост, липса на вкус, упорита кашлица, тежест в гърдите и затруднено дишане.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР