В момента цената н един кубик дърва минава 160 лв.,

...
В момента цената н един кубик дърва минава 160 лв.,
Коментари Харесай

Дървата за огрев двойно по-скъпи от лятото

„ В момента цената н един кубик дърва минава 160 лева, което е двойно нарастване по отношение на лятото. Очаквам шефовете на държавните горски стопанства да дадат съответни оферти за ограничения, които да доведат до понижаване на цените на дървата за огрев. Ръководителите би трябвало да изготвят разбори и да дадат своите проекти до края на месец януари “. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов при присъединяване си в телевизия България он ер.

Министърът осведоми, че е упълномощил да бъде направена информация каква дървесина е изнесена и какви количества са заложени да бъдат осъществени зад граница. „ Разглеждаме разнообразни хипотези, които биха имали действителен резултат върху спада на стойностите на дървата за огрев “, уточни доктор Иванов и посочи, че може да бъде коментиран и мораториум, в случай че се потвърди, че ще повлияе позитивно. Той изясни още, че отделянето на Изпълнителна организация по горите отвън структурите на министерството цели усилване на контрола и повишение на качеството му. „ Държавните горски предприятия ще останат в Министерство на земеделието, стопанската активност и правенето на политики в тази област ще остане във ведомството “, акцентира министърът.

Във връзка с проблемите в „ Напоителни системи, министърът сподели, че ще бъде направено всичко, с цел да се отбрани ползата на българския и европейския поданик.

Той изясни, че работата на „ Напоителни системи “ ще предстои както на вътрешен, по този начин и на външен одит. Той разяснява, че се чака резултати от тях да има още през идната седмица. „ През 2020 година сдружението е провело редица търгове, на обща стойност 107 млн. лева, като има подписани 26 контракта. Към момента няма изплатени суми, само че има подозрения за злоупотреби в организацията на процедурите “, изясни доктор Иванов. Той акцентира, че има възможност от финансови корекции в размер на 25% от сумата. Според него, в случай че се стигне до тази догадка, това може да провокира и банкрут на сдружението. „ Ще предприемем всичко належащо, с цел да се избегне финансовата промяна и е доста значимо, че се започнаха бързи дейности, с цел да се предотврати тази вреда за бюджета “, акцентира министърът. Той увери, че ще бъде направено всичко, с цел да се отбрани ползата на българския и европейския поданик.

Аграрният министър уточни, че ще се съблюдава правилото на цялостна бистрота и всяка конструкция към министерството ще осведоми обществото за нейната работа.

В отговор на питане за концепцията за понижаване на Данък добавена стойност на храните доктор Иванов заяви, че по тази тематика са водени диалози с министерството на финансите.

„ Бих подкрепил сходна мярка за понижаване на Данък добавена стойност на продуктите от „ дребната кошница “, съобщи доктор Иван Иванов. И посочи, че тази теза ще бъде защитавана и пред финансовото ведомство и се надява да бъде реализирано съглашение.

Относно структурни промени министър Иванов изясни, че за момента такива не се вършат. Той разясни, че са предоставени разбори на активността на всички структури и резултатите ще тях ще покажат дали има потребност от рокади. „ Надявам се, да няма такива проблеми на други места. Убеден съм, че има съзнателни хора, които са си правили работата “, разяснява доктор Иванов. По думите му предоставено е правене на организационен устав, поради отделянето на някои структури от институцията. „ Проведох срещи с шефовете на дирекции и съм изискал отчети от тях, в които би трябвало да има информация по какъв начин съответно в тяхната работа ще се осъществят целите записани в съдружното съглашение “, осведоми министърът.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР