В момента Tiguan е най-успешният модел на марката Volkswagen в

...
В момента Tiguan е най-успешният модел на марката Volkswagen в
Коментари Харесай

Пазарна премиера и пълно технологично обновление на новия Tiguan

В момента Tiguan е най-успешният модел на марката Volkswagen в международен мащаб - единствено през предходната година са създадени 911 000 автомобила от известния SUV модел, който заема и водещата позиция измежду представителите на SUV класа на пазарите в Европа. Сега Volkswagen показва публично резултата от огромната актуализация на най-продавания си автомобил, която включва прогресивни новости в региона на задвижването, асистиращите и инфотейнмънт системите, както и ново оформление на предната част.

Основните софтуерни акценти при новия Tiguan в резюме са следните. За първи път Volkswagen ще предложи в Европа SUV модел с дейно plug-in хибридно задвижване. Автономният пробег на електричество на Tiguan eHybrid1 (180 кВт, 245 к.с.) е към 65 километра2 (според условията на цикъла NEDC). Своето място в гамата на модела за първи път ще заеме и новият Tiguan R1. С оптималната си мощ от 235 кВт (320 к.с.) и система за селективен надзор на подавания към колелата въртящ миг, известна като възприетата от света на спортните коли технология R-Performance Torque Vectoring, моделът с двойно предаване придава изцяло ново измерение на динамичността на пътя в тази SUV категория. 2.0-литровите дизелови мотори със система за наложително пълнене с турбокомпресор (TDI) на новия Tiguan също са усъвършенствани. Те развиват оптималната мощ от надлежно 90 кВт (122 к.с.)3, 110 кВт (150 к.с.)4 и 147 кВт (200 к.с.)5 и към този момент се оферират в комбиниране с двойна SCR система за селективна каталитична редукция и двойно впръскване на добавката AdBlue (т.нар. Twin dosing) за първи път в гамата на модела.

В съпоставяне с миналата версия на Tiguan, системата Twin dosing разрешава значително понижаване на излъчванията на азотни окиси. В новия Tiguan се употребяват също високотехнологични 1,5-литрови бензинови мотори със система за наложително пълнене с турбокомпресор (TSI) и интензивно ръководство на цилиндрите Active Cylinder Management с оптималната мощ 96 кВт (130 к.с.)6 и 110 кВт (150 к.с.)7. Всички версии на новия Tiguan дават отговор на строгите условия на стандарта Euro 6d-ISC-FCM във връзка с излъчванията.

Иновации във всички области. Новите асистиращи системи като Travel Assist8/9 (асистирано шофиране със скорост на придвижване до 210 км/ч) обезпечават оптимален комфорт за лидера. Третото потомство на модулната инфотейнмънт платформа MIB3 (Modularer Infotainment Baukasten 3) на Volkswagen предлага напълно нов, уголемен набор от онлайн услуги и за първи път опция за потребление на технологията App-Connect Wireless8 за безжична интеграция на смарт телефон приложения на борда на Tiguan. Друга нова функционалност е 480-ватовата озвучителна система8/10 от реномираната марка Harman/Kardon. Управлението на климатичната апаратура Air Care Climatronic (стандартно съоръжение от равнище Life) също са изцяло нова разработка, при която за първи път в Tiguan се употребяват осветени сензорни панели и плъзгачи, които са доста интуитивни при приложимост.

Нов дизайн на предната част. Най-ярката отличителна линия на актуализирания Tiguan с дължина 4 509 мм, ширина без външните огледала до 1 859 мм и височина 1 665 мм (1 675 мм при версиите 4MOTION) е напълно новото, харизматично оформление на предната част с нови LED светлини. Капакът към този момент се издига по-високо над присъщата за марката радиаторна решетка, подчертвайки стилистичното роднинство с по-големия Touareg и с новия SUV модел Atlas Cross Sport11, предопределен за американския пазар. Новите модели алуминиеви джанти с размер 17, 187, 197 и 207цола, както и новият по-нисък напречен панел в задната част прибавят съвършените завършващи линии на стилистичната актуализация във външното оформление на Tiguan.

Tiguan, Life, Elegance и R-Line. Специалистите на Volkswagen са обновили и конфигурирали схемата на равнищата на оборудването на Tiguan по напълно нов метод. В бъдеще SUV моделът ще се предлага в осъществявания Tiguan, Life, Elegance и R-Line. Всички тези равнища на собствен ред ще се отличават с усъвършенствано съоръжение спрямо техните съответни прародители. Така да вземем за пример, базовото съоръжение на всички версии на новия Tiguan към този момент ще включва LED фарове, нов мултифункционален кожен волан, инфотейнмънт система с екран с диагонал минимум 6,5-инча, както и онлайн услуги от гамата на We Connect и We Connect Plus. Над базовото равнище на съоръжение на Tiguan следва версията на осъществяване Life (практично насочена и с в допълнение съоръжение, включващо климатична апаратура Air Care Climatronic и адаптивен темпомат Adaptive Cruise Control ACC9). Нивата на съоръжение Tiguan и Life се оферират общоприетоо със 17-цолови алуминиеви джанти (4MOTION версията с двойно предаване на Life е оборудвана общоприетоо със 18-цолови джанти). Нещо повече - Tiguan Life eHybrid разполага с инфотейнмънт система Ready 2 Discover (с опция за прибавяне на навигация) с 8-инчов сензорен екран. Най-високите равнища на съоръжение Elegance и R-Line на собствен ред се отличават със общоприети нововъведения като LED фарове с дневни LED светлини и функционалност за завой, блок на контролните принадлежности Digital Cockpit Pro с 10-инчов диагонал на екрана и напълно цифрови показания, амбиентно вътрешно осветяване с опция за избор на 30 цвята и инфотейнмънт система Ready 2 Discover. Нивото на съоръжение Elegance включва в допълнение електрически механизъм за отваряне и затваряне на капака на багажника, релси за багажник на покрива с анодизирано покритие в сребристо и 18-цолови алуминиеви джанти. Спортното равнище на съоръжение R-Line прибавя 19-цолови джанти и неповторимо оформление на броните в жанр R-Line.

Tiguan R с извънредно общоприетоо съоръжение. Новият Tiguan R ще заеме своето място в гамата на актуализирания Тiguan като независим модел. При него специфичното съоръжение R-Line е усъвършенствано с особено, блестящо отличаващо се оформление на предната и задната част на каросерията, адаптивно окачване DCC с понижен с 10 мм клиренс, извънредни спортни седалки, напълно нова система за двойно предаване с функционалност R-Performance Torque Vectoring и неповторима четириконтурна спортна изпускателна система със сдвоени изпускателни тръби с хромирани накрайници (отляво и отдясно в задната част). Мощната спирачна система Performance употребява дискове с диаметър 18 цола.

Най-важните новости при системите за задвижване в резюме:

eHybrid с режим E-MODE. Една от най-важните нови системи на задвижване в гамата на Tiguan е динамичното и екологично стабилно plug-in хибридно задвижване със систематична мощ от 180 кВт (245 к.с.). Благодарение на литиево-йонна батерия с потенциал 13 кВтч, новият Tiguan eHybrid е в положение да измине в режим E-MODE на напълно електрическа двигателна сила разстояние от към 65 километра (според условията на стандарта NEDC)2 с нулево равнище на локалните излъчвания. В хибриден режим бензиновият турбодвигател (110 кВт/150 к.с.) и теговият електродвигател (85 кВт/115 к.с.) работят взаимно. На основата на данните на навигационната система, с която е оборудван автомобила, Tiguan eHybrid може да поддържа автоматизирано и превантивно най-ефективната тактика за ръководство на хибридното задвижване на основата на GPS и топографските данни за маршрута, включвайки профила и релефа на определената права, както и особеностите в зоната на крайната цел при неговото пресмятане. По този метод превантивната тактика дава опция на хибридната система на задвижване да употребява оптимално съхранената в литиево-йонната акумулаторна батерия електрическа енергия и на снижи до най-малко разхода на гориво. Освен това, запазването на потенциала за градските зони разрешава на Tiguan eHybrid да се движи на напълно електрическа двигателна сила и с нулеви местни излъчвания точно там, където това преимущество е най-полезно.

TDI със система за двойно дозиране Тwin dosing. Дизеловите мотори със система за наложително пълнене с турбокомпресор в новия SUV модел също са доусъвършенствани и към този момент употребяват двойна SCR система за селективна каталитична редукция с с настрана за всяка впръскване на добавка AdBlue (Тwin dosing), която дава опция за доста понижаване на количествата азотни окиси (NOx) отработилите газове спрямо предходния модел. Четирицилиндровите TDI мотори на новия Tiguan ще се оферират от момента на пазарната премиера на модела втв версии с оптималната мощ 90 кВт (122 к.с.), 110 кВт (150 к.с.) и 147 кВт (200 к.с.). Оборудването на версията с мощ 147 кВт непроменяемо включва и системата за двойно предаване 4MOTION, която се предлага по избор и за разновидността TDI с оптималната мощ 110 кВт. Версията на Tiguan TDI с предно предаване и оптималната мощ 110 кВт на собствен ред е ярка проява за икономичността на трите 2.0-литрови TDI мотора - комбинираният разход на гориво според условията на NEDC при него е сред 4,7 и 4,5 л/100 км, което спрямо неговия доста пестелив предходник бележи сензитивно понижение в размер на 0,3 л/100 км.

TSI със система за интензивно ръководство на цилиндрите Active Cylinder Management. Свръхмодерните 1,5-литрови TSI мотори с оптималната мощ 96 кВт (130 к.с.) и 110 кВт (150 к.с.) принадлежат към най-новото потомство бензинови елементи на марката Volkswagen. И двата четирицилиндрови мотора към този момент се потвърдиха в предшественика на новия Tiguan и употребяват система за интензивно ръководство на цилиндрите АСТ (Active Cylinder Management), която спомага за в допълнение понижаване на разхода на гориво. По предпочитание версията с мощ 110 кВт може да се съчетае със 7-степенна предавателна кутия DSG с два съединителя. Версиите с TSI мотори на Tiguan употребяват предно предаване и се отличават със забележителна изгодност – при разновидността 1,5 TSI с 96 кВт да вземем за пример комбинираният разход на гориво според NEDC е сред 5,7 и 5,5 л/100 км, което е понижение от 0,2 л/100 км спрямо предшественика му.

Спортен модел, дело на експертите от Volkswagen R. Спортният Tiguan R е напълно нова разработка, която поема ролята на безспорен флагман в моделната гама на новия Тiguan. Изключително динамичният SUV модел със система за двойно предаване и оптималната мощ 235 кВт (320 к.с.) е създаден от специалистите на спортното отделение Volkswagen R. 2.0-литровият бензинов турбодвигател от серията EA888 evo4 се отличава превъзходни индикатори на въртящия миг с най-много от 420 Нм при 2100 об/мин. Tiguan R заема независимо място в гамата на Tiguan и се отличава с неповторимо съоръжение и разнообразни настройки на задвижването и ходовата част. С него марката Volkswagen уголемява моделната палитра на най-продавания си SUV модел с великолепно предложение за пътешестване на дълги дистанции, което е в положение да предложи и почтена за състезателен автомобил динамичност - оптималната скорост на най-мощния Tiguan е 250 км/ч. Първият R модел в гамата на бестселъра Tiguan употребява новоразработена система за двойно предаване със системата R-Performance Torque Vectoring за селективен надзор на въртящия миг на колелата на задния мост. При тази система тягата се разпределя целево и интелигентно освен сред колелата на предния и задния мост, само че и сред двете задни колела, което дава опция за доста повишение на динамичността на новия SUV модел – изключително при шофиране по изпълнени със завои прави. Смяната на предавките се прави от включената в общоприетото съоръжение специфична 7-степенна трансмисия с два съединителя (DQ500), проектирана за работа с изключително високи стойности на въртящия миг.
Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР