В момента тече разследване. Картината на Джаксън Полък беше открита

...
В момента тече разследване. Картината на Джаксън Полък беше открита
Коментари Харесай

Найден Тодоров: Картината на Джаксън Полък беше открита преди няколко седмици

" В момента тече следствие. Картината на Джаксън Полък беше открита преди няколко седмици. От 2012 година има директива за взаимоотношение на Министерството на културата (МК), Министерство на вътрешните работи и прокуратурата против незаконните похищения, имащи за предмет културни полезности. МК има разнообразни отговорности по отношение на тази директива. Едно от тях е да подкрепя осъществяването на експертизи на материални доказателства. Когато картината беше открита, ние насочихме ГДБОП към специалистите на Художествената изложба ".

Това сподели пред БНР министърът на културата Найден Тодоров.

 

Той акцентира, че не бяга от казуса в Народния спектакъл и че не можем да съблюдаваме законите, когато желаеме, и да не ги съблюдаваме, когато не ни харесват.

 

" Законите са постоянно едни и същи за всички. Това е разликата сред персоналните връзки на хората и това, което ни прави общество. Като министър на културата не мога да нарушавам законите на страната. Съобразявам се с всички претенции, доколкото са в границите на законите. Когато разпоредбите не ни харесват, дейностите, които би трябвало да предприемем, не са да ги нарушаваме, а да ги променяме. Нека си представим двете страни в тази обстановка. В началото шефът на Народния спектакъл не беше страна. Фактът, че той не реагира, пробвайки се да потуши абсурда, го направи страна. Същата логичност в този момент се пробва да бъде подхваната против МК. Няма по какъв начин МК да се появи като страна там, където по законов ред не може да бъде страна. Като министър на културата не мога да отвръщам, тъй като някой е направил нещо, което е било персонално мнение... Не би трябвало да се търсят политически претекстове там, където има доста битов скандал ".

 

По думите му сред актьорите в Народния спектакъл няма напрежение.

" Защо всички стачкуват против шефа, а не за връщането на режисьора? Имаме някаква безусловно изкривена логичност ".

 

В предаването " 12+3 " министър Тодоров посочи нещо положително, което е излязло от този скандал - Движението за просвета, което упорства за незабавен и съответен закон за театралните изкуства: 

 

" Това е неотложно да се случи. Сценичните изкуства имат потребност осъвременена нормативна база. Трябва да се сътвори закон за театралните изкуства ".

 

Найден Тодоров изрази вяра, че бюджетът за просвета няма да бъде понижен.

 

" Предлагаме увеличение на единния разходен стандарт, увеличение на дотацията, тъй че тя да доближи равнището, допустимо за държавните културни институти да действат обикновено ".

 

В момента се работи по регистъра на самостоятелните артисти в България, само че за неговото основаване ще бъде нужен и работещ парламент.

Министърът на културата увери, че Разградската филхармония и целостта на Симфоничния оркестър ще бъдат избавени.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР