В момента светът е в траектория на затопляне от 2,5

...
В момента светът е в траектория на затопляне от 2,5
Коментари Харесай

Wood Mackenzie: Без незабавни действия светът върви към глобално затопляне с 2,5 C

В момента светът е в траектория на стопляне от 2,5 градуса по Целзий, съгласно отчета на Wood Mackenzie „ Прогноза за енергийния преход “, значима оценка на световния блян към бъдеще с по-ниски въглеродни излъчвания. Ако в този момент не се подхващат трансформиращи дейности, задачата на Парижкото съглашение за ограничение на повишението на междинната температура до под 1,5 градуса по Целзий евентуално ще бъде пропусната.


Новият отчет проучва три разнообразни пътя за бранша на енергетиката и естествените запаси – базовият сюжет на Wood Mackenzie (2,5 градуса), сюжет за обещания на страната (2 градуса) и сюжет за чиста нула 2050 година (1,5 градуса).*

ОСНОВНИ КОНСТАТАЦИИ:

Постигането на 1,5 C към момента е допустимо, само че с лимитирано превишаване на температурата и доста зависи от дейностите, подхванати през това десетилетие.

Снабдяването с ниско-емисионна въглеродна сила и инфраструктура би трябвало да се форсира два пъти повече от постигнатото през последното десетилетие – усложнено от актуалните забавяния, пред които са изправени активите за възобновими енергийни източници, заради лимитираните междусистемни връзки в мрежата.

Минимум 1,4 трилиона щатски $ годишно (реалистична финансова прогноза) би трябвало да бъдат вложени във възобновими енергийни източници, инфраструктура и технологии за енергиен преход. Годишните разноски в тези браншове би трябвало да набъбнат до 2,4 трилиона щатски $, с цел да доближат „ чистата нула “.

Петролът и газът към момента играят роля като част от управлявания преход. Ще има естествено привършване с развиването на доставките с ниски въглеродни излъчвания, само че доставките на петрол и газ въпреки всичко ще би трябвало да се възвръщат, до момента в който светът се движи към чиста нула. Разходите ще бъдат 0,5 трилиона щатски $ годишно в реалистичния сюжет и 0,2 трилиона щатски $ годишно за реализиране на „ чиста нула “.


Електричеството да се трансформира в главен енергиен пазар, като възобновимите източници са главният източник на сила. Търсенето на електрическа енергия се удвоява на всеки 10 години, с цел да се подкрепи електрификацията на пътния превоз и производството на зелен водород. Енергията ще би трябвало да се употребява доста по-ефективно при сюжет с нулево чисто ползване, като ръководството на търсенето ще бъде главен съставен елемент, неутрализиращ въздействието или възходящата електрификация в други браншове.

Улавянето, оползотворяването и съхранението на въглерод (CCUS) и DAC (директно хващане на въздух) са нови трендове, които се тестват в комплицирани за ограничение промишлености и оказват помощ за възобновяване на въглеродния цикъл в дълготраен проект.

Бързото развиване на доставките на мед, никел и литий е от значително значение за поддръжка на възобновими източници на сила, електрически транспортни средства (EV) и преносна инфраструктура. Предвижда се търсенето на литий да се удвои до 2030 година (реалистичен сценарий).

„ Пътят към чистата нула постоянно е бил сложен, само че нахлуването на Русия в Украйна го направи още по-трудно, изключително в близко бъдеще. Конфликтът бързо ограничи световното доставяне с сила и метали, като ускори въздействието на незадоволителните вложения в бранша на ресурсите през последното десетилетие. Страховете за сигурността на доставките се усилиха по целия свят, а по-високите цени на енергийните и минните първични материали подхраниха инфлацията “, сподели Саймън Флауърс, ръководител и основен анализатор в Wood Mackenzie.

„ Доставката на нисковъглеродна сила е повишена с една трета от 2015 година насам, само че търсенето на сила в света е повишено доста по-бързо с възходящите приходи и население. Добрата вест е, че устойчивостта е жива и процъфтяваща, подтиквана от политика, в това число въвеждането на Закона за понижаване на инфлацията в Съединени американски щати и REPowerEU в Европа. Постигането на 1,5C ще бъде извънредно предизвикателство, само че е допустимо и значително зависи от дейностите, които ще бъдат подхванати през това десетилетие “, добави Флауърс.

В главния случай на Wood Mackenzie обвързваните с силата излъчвания ще доближат своя връх през 2027 година и ще спаднат с почти 25% до 2050 година по отношение на равнищата от 2019 година Делът на нисковъглеродната сила в крайното ползване нараства до 14% до 2030 година и 28% до 2050 година


„ Никоя огромна страна не е на път да реализира задачите си за понижаване на излъчванията до 2030 година, да не приказваме за чистата нула. Политическият пейзаж се пренасочва към директни тласъци и целенасочена поддръжка за ускорение на развиването на нови технологии, само че страните би трябвало незабавно да се оправят с трудностите, в това число рестриктивните мерки за разрешаване и рестриктивните мерки във веригата за доставка на електрическа енергия “, добави Флауърс.

Какво е належащо, с цел да се ограничи световното стопляне до 1,5 градуса?

За да се реализира задачата от 1,5 градуса, в този момент са нужни незабавни дейности за създаване на ниско-емисионно въглеродно електрозахранване и съответната инфраструктура с бързи темпове, съгласно Пракаш Шарма, вицепрезидент, проучване на сюжети и технологии в Wood Mackenzie и водещ създател на отчета.

Ниско въглеродните доставки съставляват 42% от производството на електрическа енергия днес; това се чака да нарасне до 78% до 2050 година в реалистичния сюжет на Wood Mackenzie. Делът напразно и слънчевата сила се усилва от 13% през днешния ден до над 53%, до момента в който общото търсене на сила се удвоява за същия интервал от време. Веригата на доставки и инфлационният напън, пред които сега са изправени разработчиците на възобновими енергийни източници, ще намалеят след няколко години.

Комбинираният дял напразно и слънчевата сила в прогнозите на Wood Mackenzie за страната и чистите нулеви сюжети доближава надлежно 60% и 65% през 2050 година Този бърз напредък на променливите възобновими енергийни източници е съпроводен от 100% нарастване в приемането на гъвкави активи като предпазване на сила, дребни модулни нуклеарни и геотермални технологии.

Инфраструктурата за транспорт на електрическа енергия също ще би трябвало да се разшири дружно с възобновимите източници и идната фаза на напредък ще изисква съгласуваност с мрежата.


Ценообразуването на въглеродните излъчвания е належащо, с цел да се преодолее разликата в разноските за доставки с ниски въглеродни излъчвания, с цел да се подтиква приемането в сложни браншове като стоманодобива, производството на цимент и химикали. Wood Mackenzie чака, че до 2050 година е нужна цена на въглеродните излъчвания от 150 до 200 щатски $ за звук от сегашната световна междинна цена от 25 щатски $ за звук.

Електричество за зареждане на бъдещата стопанска система

„ Електричеството ще се трансформира в най-големия енергиен пазар, изпреварвайки петрола и газа като бърз отговор, на ниска цена и ефикасен източник на сила “, добави Шарма.

За електрическите автомобили световните ресурси нарастват от 43 милиона автомобила през днешния ден до 1,02 милиарда автомобила до 2050 година в реалистичния сюжет.

Като главен материал за електрически автомобили, търсенето на литий се чака да нарасне два пъти до 2030 година в реалистичния сюжет и до три пъти при сюжета „ чиста нула “. Доставките на мед и никел също ще би трябвало да бъдат създадени бързо, с цел да поддържат възобновимите източници на сила, електрическите автомобили и преносната инфраструктура. Неотложността на вложенията става още по-отчетлива при периода от седем до 10 години за построяването на нови мини.

Нововъзникващи технологии: водород и CCUS


Проектите за нисковъглероден водород и улавянето, оползотворяването и съхранението на въглерод (CCUS) излизат от пилотната фаза и се трансформират в всеобщи.

Нетният нулев сюжет на Wood Mackenzie изисква 515 милиона тона (Mt) нисковъглероден водород до 2050 година, защото технологията ще има 11% дял в крайното търсене на сила до 2050 година, 4% в главния случай, последователно унищожаване на изкопаемите горива в промишленостите за произвеждане на химикали, стомана и цимент.

CCUS и DAC понижават потреблението на изкопаеми горива, като в същото време се създават енергийни доставки с ниско и нулево въглеродно наличие. В реалистичния сюжет на Wood Mackenzie се планува потенциалът на CCUS и DAC да нарасне от 100 Mt през 2023 година до 2 милиарда тона (Bt) до 2050 година Разгръщането би трябвало да доближи към 7 Bt до 2050 година при чист нулев сюжет, което изисква доста разширение на създаването на транспортна, логистична и складова инфраструктура.

Какво ще кажете за петрола и газа?

„ Нефтът и газът към момента играят роля като част от управлявания преход. Ще има естествено привършване, защото се развиват разновидности с ниски и нулеви въглеродни излъчвания, само че предлагането към момента би трябвало да бъде попълнено, до момента в който се придвижваме към чистата нула “, сподели Шарма.

В главния сюжет на Wood Mackenzie изкопаемите горива съставляват 69% от търсенето на сила за извънредно ползване през 2023 година, спадайки до 53% до 2050 година, провокирано от по-голямата успеваемост при крайното ползване и електрификацията.


Петролът доближава върхове през идващото десетилетие при всички сюжети, основно заради забележителното нахлуване на електрическите автомобили. В главния случай на Wood Mackenzie пикът идва от 108 милиона барела дневно (mb/d) през 2032 година и пада до 90 mb/d през 2050 година Анализаторите на Wood Mackenzie чакат да падне до почти 50 mb/d и до 30 mb/d. d в сюжетите за задължения на страната и чисто нула надлежно до 2050 година

Растежът на пазарите на полутечен природен газ ще докара до увеличение на каузи на природния газ в доставките на първична сила до 25% през 2023 година, до момента в който въглищата и петролът стагнират или понижават. Предвижда се търсенето на газ да пораства за 10 години при всички сюжети заради необятната гама от приложения. Слабото търсене на естествен в постройките и индустрията се компенсира от увеличеното прекосяване от въглища към газ в електропроизводството и ролята му на суровина за произвеждане на така наречен „ наследник водород “.

Инвестиция

В главния сюжет на Wood Mackenzie общата инвестиция, нужна за декарбонизация на енергийния бранш, се прави оценка на 1,9 трилиона щатски $ годишно и това ще би трябвало да се усили със 150% – или 2,7 трилиона щатски $ годишно – в случай че желаеме да осъществим задачата за ограничение на повишението на междинната температура до под 1,5 градуса по Целзий. Повече от 75% от тези вложения са нужни в енергийния и инфраструктурния бранш.

„ Устойчивите вложения са от решаващо значение както за съществуващите, по този начин и за новите доставки на нулеви и нисковъглеродни енергийни източници. Глобалното съдействие и институционалната рамка са от значително значение за стимулиране на нововъведенията и софтуерното развиване. “, заключи Флауърс. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР