В момента сумата, която се предвижда за социални разходи в

...
В момента сумата, която се предвижда за социални разходи в
Коментари Харесай

Над 3,5 млрд . лева вадят от бюджета догодина за социални помощи

В момента сумата, която се планува за обществени разноски в бюджета за 2025 година, е към 3 милиарда и 620 млн. лева, повишаването е с близо 760 млн. лева спрямо т.г., заяви служебният министър на труда и обществената политика Ивайло Иванов по БНР.

За междинната работна заплата в страната министърът изнесе данни, че към второто тримесечие на актуалната година цената ѝ е 2296 лв.. Иванов напомни, че за разнообразни региони в страната тя е друга, като най-висока е в София.

Относно минималната работна заплата министърът означи, че тя е избрана нормативно в Кодекса на труда, където е записано, че е 50% от брутната междинна работна заплата. Иванов уточни, че режимът за определянето на минималната работна заплата е автоматизиран и няма риск тя да не се увеличи от 1 януари.

По отношение на повишаването на пенсиите идната година министърът разяснява, че то ще се извърши по швейцарското предписание. 

На въпрос дали възрастта за пенсиониране ще доближи скоро 70 години, министър Иванов уточни, че това не се разисква сега, като напомни, че до 2037 година възрастта би трябвало да доближи 65 години за всички страни в Европейски Съюз. „ Никъде в Европейски Съюз няма страна, която да е предложила такова нещо “, добави той.

Финансовият министър Людмила Петкова сподели на брифинг преди два дни, че бюджетът за 2025 година следва да подсигурява финансовата резистентност на страната в средносрочна вероятност. Тя добави, че той ще бъде в границите на заложените параметри в Закона за обществените финанси, в което ще влиза и недостиг до 3 на 100.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР