В момента средната цена на бензина у нас е 2,95

...
В момента средната цена на бензина у нас е 2,95
Коментари Харесай

Експерти: 4 лева ще стане цената на горивата за литър у нас

В момента междинната цена на бензина у нас е 2,95 лева за литър, на дизела - 3,11 лева, а на газта - 1,60 лева

След рекордния растеж на цените на горивата през последните месеци даже специалистите се затрудняват с прогноза какви стойности ще стигнат, съобщи

В момента междинната цена на бензина у нас е 2,95 лева за литър, на дизела - 3,11 лева, а на газта - 1,60 лева

Преди няколко месеца анализаторите предвидиха, че 3-те лв. за литър скоро ще са факт, а в този момент се появяват прогнози и за 4 лв. на литър. За да се случи това обаче войната би трябвало да продължи, изясняват специалистите.

Светлозар Каналев е от хилядите водачи, които заплащат доста повече на бензиностанциите от началото на годината. Обяснява си повишаването с войната, само че не може да ограничи потреблението на автомобил. „ Шофирам съвсем всеки ден в града, както и няколко пъти месечно отвън него”, споделя той.

Все още не е направил съответна сметка какъв брой повече вади от джоба си за гориво, само че е безапелационен – нарастването е рекордно. „ Плащаш повече за нещо, за което доскоро си плащал с 20% по-евтино”, разяснява Каналев.

От Българската петролна и газова асоциация не се ангажират с прогноза какви стойности могат да стигнат горивата. „ Никой не може да ви каже каква ще е цената на дребно даже при най-лошия сюжет, а той е възбрана за импорт на съветски недопечен нефт, както и компликации във връзка с вноса от прилежащи държави”, съобщи Андрей Делчев.

Правителството ще продължи да прави постоянни срещи с сектора. Целта – да няма шокови нараствания. „ Ще вършим тези срещи месечно, тъй че да сме сигурни, че при първите рухвания на цените на международните пазари това се отразява и на колонките при крайните клиенти”, съобщи Кирил Петков.

От началото на април цената на барел нефт не е падала под 100 $ на тържищата. Цената беше най-висока на 9 март - 128,46 $. През днешния ден беше 110 $. Въпреки това цените у нас не престават да порастват.

„ Тръгнат ли надолу цените - потеглят и при нас, тъй като неизбежно някой внася по-евтиното гориво и го продава. И надолу, и нагоре нормално има закъснение в цените”, разяснява Андрей Делчев.

От сектора към този момент регистрират понижено ползване на горива.

От Комисията за защита на конкуренцията изпратиха позиция, в която напомнят какви инспекции са направили и декларират, че им е належащо още време след последното сезиране от началото на март.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР