В момента сме в турбулентния сценарий, който е при над

...
В момента сме в турбулентния сценарий, който е при над
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Стигнем ли 2000 случая на ден, губим контрола

" В момента сме в турбулентния сюжет, който е при над 500 случая дневно. При този сюжет има 2 разновидността - начален етап от 500 до 2000 случая. Тук доцент Кунчев и сътрудниците му биха могли да създадат нещо. Прехвърлим ли 2000 инфектирани, разпространяването в цялата страна ще стане дифузно и ще стане доста мъчно да се управлява. 24-25% от хората не съблюдават никакви ограничения ", съобщи математикът на Националния действен щаб проф. Николай Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той разяснява и битката с К-19 у нас, както и повишаването на броя на новозаразените в последните дни.

" Началото на юни, когато случаите бяха 6, хората споделяха да отхлабваме ограниченията, тъй като вирусът си отивал. По този метод се образува една огромна група хора - към 1,9 млн. души, която не съблюдава ограниченията ", акцентира математикът.

Проф. Витанов е на мнение, че тези хора, които интензивно пропагандират, че вирусът е отслабил въздействието си, не съблюдават ограниченията.

" От позиция на математическата доктрина, виновността носи този, който е основал огромната група хора, неносещи маски. Това беше чист популизъм, резултатите му се виждат в този момент. Още в края на септември споделих, че здравната система би трябвало да се готви за 30 000 случая. Наближаваме края на октомври и случаите към този момент са повече.

Напълно разбирам, че с изключение на моите данни, има и други данни и съображения. Правителството евентуално повече се надяваше, че хората ще съблюдават ограниченията. То не се опълчи сполучливо на дейната агитация за неспазване на ограниченията и това беше голяма неточност ", безапелационен бе специалистът.

Според него наклонността на увеличение броя на инфектираните с К-19 е извънредно тревожна.

" Хората не са готови да чуят цифри. Щом съм споделил цифрата 2000 дневно, това е границата сред началния етап на турбулентността и развития етап. Много скоро ще достигнем тази цифра, в случай че не се подхващат ограничения. Ние вървим нагоре по стълбата и това не е по никакъв начин добре. Трябва да се обърнем надолу. Имахме 6 случая дневно, в този момент имаме 200 пъти повече ", изясни още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР