“В момента ситуацията е много позитивна за природния газ в

...
“В момента ситуацията е много позитивна за природния газ в
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Има съмнения, че октомври сме внесли втечнен газ от Русия през Гърция

“В момента обстановката е доста положителна за природния газ в цяла Европа. Имаме рекордно цялостни газохранилища за сезона, има свръх предложение на втечнено синьо гориво. Цените потеглиха надолу, това е от основно значение за Европа да излезе от зимата с високи равнища на запълняемост на газохранилищата, тъй че да няма потребност да купува газ през лятото ”, съобщи енергийният специалист Мартин Владимиров в предаването “Тази заран ”.

Той разяснява и одобрената през вчерашния ден цена на синьото гориво от КЕВР - 179,33 лева за мегаватчас през януари, скок с 22,7% по отношение на декември.

“Цената на природния газ за крайните консуматори ще се усили, само че с доста по-малко от колкото се очакваше, а точно 40%. Причината за това са високите температури в цяла Европа, което понижи търсенето на газ ”, сподели Владимиров.

Според него се чака през януари да се стартира потребление на газ от “Чирен ”, тъй като единствено вноса няма да стигне за потреблението ни.

“В новия декрет на президента Владимир Путин няма изискване за възобновяване на доставките на природен газ. По-скоро “Газпром ” търси метод да си вземе парите от по неизпълнените контракти, само че не подсигурява доставки на природен газ ”, добави Владимиров.

По думите му съветските доставки в Европа са се сринали до 9% по отношение на глобите.

“ ”В никакъв случай не би трябвало да вървим към нов контракт с “Газпром ” ”, акцентира той.

Според него сериозен риск има в това Русия да стартира да изнася повече полутечен газ в опит да заобиколи глобите.
" Още октомври в Центъра за проучване на демокрацията публикувахме разбор, в който посочваме, че има опасности Русия да заобиколи глобите на Европа и да стартира да изнася повече полутечен газ. Има доста клиенти на този полутечен газ, изключително в Южна Европа - Испания, Португалия, Гърция. Това може да е канал за импорт на природен газ от трети страни. Има подозрения, че през октомври сме внесли полутечен природен газ от Русия през Гърция ", счита специалистът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР