В момента се намираме в най-болния сезон – зимата още

...
В момента се намираме в най-болния сезон – зимата още
Коментари Харесай

Домашен суперлек за гърло и кашлица – забравих пътя до аптеката, откакто го давам на децата:

В момента се намираме в най-болния сезон – зимата още публично не е пристигнала, а топлото за този сезон време подготвя към вируси и настинки.

Ако се притеснявате, че купешките сиропи и хапчета съдържат куп нездравословни съставки, които с запаси бихте дали на детето си, то през днешния ден от Вести 365  ще ви представим един от най-старите и тествани способи за бързо изцеление на болно гърло и кашлица.

Съставките са 2, освен това изцяло натурални – сушени смокини и прясно мляко. След банкет на 2 лъжички от това сладко лекарство, болките в гърлото минават още на сутринта, а кашлицата се облекчава единствено за няколко дни.

 смокини с мляко

Смокинята оказва толкоз мощно отхрачващо деяние, че я употребяват при лекуване на най-различни болести на горните дихателни пътища: при бронхит, пневмония, коклюш, да не приказваме за елементарна настинка или остра респираторна вирусна зараза.

Как да разберем, че имаме паразити в тялото?

Освен това, тя съдържа белтъчини и съединителна тъкан (затова в огромни количества може да се употребява като слабително); съдържа ударна доза калий, потребен за сърдечния мускул; целият комплекс от витамините от група В, както и витамин А.

 домакински лек за кашлица

Млякото пък е източник на мазнини, нужни за усвояването на тези витамини. Затова смесени дружно, сушените смокини и млякото омекотяват раздразненото гърло. Но млякото съдържа и калций, без който е доста мъчно да оздравеете.

Между другото, такава млечна запарка със смокини отстранява и кашлицата. И освен това. Тя ускорява отделянето на пот и работи като средство за събаряне на високата температура. Особено, в случай че приемате такава запарка подгрята.  Смокини в мляко се дават и на дребните деца.

На децата, навършили една годинка, можете да сварите смокини с пълномаслено мляко; за тези с алергия можете да употребявате козе мляко. Млякото със смокини не е противопоказно и за бременните, и за кърмачките. Единственото ограничаване е захарният диабет. В сушените смокини има 70% захари, по тази причина те са рискови за диабетиците във всякаква форма. Ето и два метода за подготвяне на запарка от мляко със смокини.

 запарка срещу кашлица

Отвара срещу кашлица от прясно мляко и смокини

Продукти:

300 мл. домашно или пастьоризирано прясно мляко

4 бр. сушени смокини

Приготвяне:

Нарязаните на късчета смокини се поставят в млякото и съдът се слага на муден огън с капак от горната страна. Сместа би трябвало да бълбука не по-малко от половин час, до момента в който остане два пъти по-малко. Колкото по-дълго време врат смокините, толкоз по-гъста и приятно-сладка запарка се получава. След като я свалите от котлона, увийте тенджерката в одеяло и оставете да престои по този начин, до момента в който изстине. През това време смокините ще отделят всичките си потребни субстанции в млякото. След това отварата се прецежда (плодчетата можете и да ги изядете).

Приема се по 1-2 чаени лъжички в топъл тип. Останалото количество се държи в хладилника в стъклен буркан. Тази запарка може и да се посгъсти малко, само че не се тормозете. Просто идващия път загрейте, преди да дадете на болния.

Така приготвената млечна напитка със смокини освен, че е вкусна, само че също може да бъде потребна при започваща настинка – когато гърлото стартира да пари и да преглъщате мъчно. Ако добавите и мед, това ще помогне на оздравяването. Ако е доста гореща напитката, можете леко да я изстудите до стайна температура, това не я прави по-малко вкусна и потребна. Така че, без значение дали пиете топла запарка от мляко със смокини или небрежно приготвена топла напитка от мляко, смокини и малко мед, безусловно пробвайте. Няма да съжалявате.

Инфо: вести365

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР