В момента се извършва паралелно снабдяване с противогрипни ваксини на

...
В момента се извършва паралелно снабдяване с противогрипни ваксини на
Коментари Харесай

До седмица джипитата ще имат противогрипни ваксини

В момента се прави редом доставяне с противогрипни ваксини на общопрактикуващите лекари в страната. До петък, 14 октомври, всички персонални лекари, подали поръчките си за противогрипни ваксини, ще бъдат снабдени със съответните количества, оповестиха от Министерство на здравеопазването.

Ваксините са обезпечени по линия на Национална стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 година Тази година, в границите на програмата са обезпечени 190 хиляди ваксини, като ваксина против сезонния грип може да си сложи всеки български жител на и над 65 години.

Щамовете, против които са ориентирани противогрипните имунизациите, през сегашния сезон са:
A/Victoria/2570/2019 (h1n1);
A/Darwin/9/2021 (h3n2);
B/Australia/1359417/2021 ( b/ Victoria lineage);
B/Phuket/3073/2013 ( b/Yamagata lineage).

От началото на 2019 година Министерството на здравеопазването, взаимно с Националната здравноосигурителна каса и общопрактикуващите лекари, извършва Национална стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 година Целта на Програмата е понижаване на заболяемостта и смъртността от сезонен грип и от затрудненията, свързани с него, посредством повишение на имунизационния обсег при възрастните лица на и над 65 години. Целева група на Националната стратегия са най-уязвимите – а точно лицата в преклонна възраст, при които тежкото протичане и затруднения понижават до 60%, а смъртните случаи – до 80%.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че имунизацията против ковид няма общо с тази против грипа. Става дума за разнообразни ваксини против разнообразни вируси. Ваксините против грип и против COVID-19 могат да бъдат приложени по едно и също време, като единственото изискване е да не се слагат на една и съща ръка.

От Министерство на здравеопазването осведомят още, че противогрипни ваксини се оферират и в аптечната мрежа, като тази година за аптеките са планувани близо 110 хиляди ваксини.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР