В момента се изпълняват проекти на стойност 25 млн. евро

...
В момента се изпълняват проекти на стойност 25 млн. евро
Коментари Харесай

Министър Порожанов: В момента се реализират проекти за 25 млн. евро за възстановяване на манастири и църковни храмове по ПРСР

В момента се извършват планове на стойност 25 млн. евро в цялата страна за възобновяване на манастири и религиозни храмове по размер 7.6 „ Проучвания и вложения, свързани с поддържане, възобновяване и възстановяване на културното и естественото завещание на селата” от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР 2014-2020). Предстои отварянето на втория банкет, който ще е за към 15 млн. евро. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който взе участие в освещаването на възобновения по ПРСР ранносредновековен манастир „ Св. 40 мъченици “ в село Лева река, община Трън, оповестиха от министерството.

Той добави, че както първия банкет, по този начин и идния ще бъде съгласуван с всички условия на “Светия Синод” за това, къде да бъде даден приоритет. Ще бъдат подпомагани главно монументи на културата, без значение от национално, районно или друго значение.

„ Паметниците на културата минават през специфичен режим за утвърждение на плановете, респективно и при заплащането. Това води до известно закъснение в процеса, само че получаваме подпомагане от Министерство на културата”, увери министърът.

Водосветът на манастира беше осъществен от белоградчишкия свещеник Поликарп. Сред гостите бяха регионалният шеф на Перник Ирена Соколова, кметовете на общините Перник, Трън, Земен, както и кметовете на близките обитаеми места.





Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР