В момента Сърбия е 100 процента зависима от руския газСърбия

...
В момента Сърбия е 100 процента зависима от руския газСърбия
Коментари Харесай

Зорана Михайлович: Сърбия прави всичко, за да намали зависимостта си от Русия

В момента Сърбия е 100 % подвластна от съветския газ

Сърбия сега прави всичко, с цел да понижи зависимостта си от Русия и да има нови снабдители на газ, сподели вицепремиерът и министър на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович, оповестиха от Танюг, представени от .

В изказване пред австрийски публицисти тя уточни, че сега Сърбия е 100 % подвластна от съветския газ и че има съглашение за повече от два милиарда кубически метра от Русия, само че че се нуждае общо от 3,5 милиарда кубически метра до края на отоплителния сезон.

Михайлович акцентира, че Сърбия не е наложила наказания на Русия, само че се е подкрепила резолюцията на Организация на обединените нации, с която се осъжда съветската нашествието в Украйна.

По думите на министърката главният проблем е, че няма диверсификация във връзка с газа, тъй че обстановката е тежка за всеки министър на енергетиката.

Михайлович сподели, че към този момент са направени първите стъпки Сърбия да стане по-независима от Русия.

Така с поддръжката на Европейски Съюз се построява газопровод към Азербайджан, по който от септември идната година в страната би трябвало да доближават до 40 % от газа отвън съветския.

След две години, добави тя, ще бъде приключен газопроводът до Република Северна Македония, който ще бъде с годишен потенциал до един милиард кубически метра и също се построява с поддръжката на Европейски Съюз.

Предвижда се още един газопровод към Румъния.

Сърбия би трябвало да има и връзка с терминала в Албания, който би трябвало да бъде с потенциал от пет милиарда кубически метра годишно.

Тя съобщи, че е нужна смяна и в доставката на електрическа енергия, защото сега към 70 на 100 от производството на електрическа енергия се пада на остарели въглищни централи.

Необходимо е прекосяване към стабилно произвеждане на сила, добави сръбската министърка.

Енергийната рецесия, счита тя, е съдействала за по-добро съгласие в тази област, наблягайки смисъла на самодейността „ Отворени Балкани “.

В началото на идната година Сърбия, Северна Македония и Албания ще образуват икономическа зона без мита, без ограничавания за придвижване на капитали, с общ трудов пазар и взаимно признание на дипломи.

По думите ѝ самодейността е отворена за всички страни от района.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР