В момента Република Северна Македония е в състояние на вето

...
В момента Република Северна Македония е в състояние на вето
Коментари Харесай

Румен Радев: РСМ е в състояние на вето - докато не впише българите в Конституцията си, няма ЕС


В момента Република Северна Македония е в положение на несъгласие - до момента в който не впишат македонските българи в Конституцията си, няма да има договаряния за влизане в Европейския съюз. Това съобщи президентът Румен Радев от Брюксел преди да вземе присъединяване в изключителното съвещание на Европейския съвет в Брюксел.

Той ще желае Европейски Съюз да наложи мониторинг и гаранции за съблюдаване на правата на македонските българи. Радев ще повдигне въпроса пред европейските водачи и за проблемите с Република Северна Македония. Българската позиция е съответната европейска позиция за РСМ, уточни президентът. Той ще подчертава за  която води до редица закононарушения. Налице е разминаване на упоритостите на РСМ и поетите задължения за усмиряване на обстановката. Отричането на съществуването на правата на македонските българи единствено удължава проблемите, води до ново и ново принуждение, до атмосфера на безотговорност, посочи Радев.

Държавният глава разяснява и други външнополитически въпроси и тематики. От думите му стана ясно, че България няма да одобри наказания в нуклеарната енергетика, тъй като това ще повлияе директно върху нашата нуклеарна енергетика. Там, където са застрашени директно българските ползи, ние сме доста деликатни и следим нещата, увери Радев.

Той уточни още, че всички ще се срещнат с президента на Украйна по групи. България към този момент взе решениеи служебното държавно управление извърши задачата, сложена му от 48-ото Народно заседание. Правителството да прояви разсъдък за в бъдеще повече да не се позволява, тъй като това е кръвопролитна война, прикани президентът.

Радев добави, че Украйна е във фокуса на всички диспути в Европейски Съюз, само че е време една година след войната фокусът да бъде подложен най-много върху ограниченията за нейното прекратяване и възобновяването на всички дипломатически старания. България ще продължи да поддържа украинските хора на място в тяхната обективна борба за свободата, за обезпечаването им, тъй че да се преминат сериозните зимни месеци. България ще продължи да поддържа и украинските бежанци, увери президентът.

Румен Радев обаче настоя Европейски Съюз да употребява цялата си мощ, с цел да може да се води дебатът за прекратяване на военни дейности и дипломатически старания.

Той увери още, че България поставя големи старания и за ограничение на миграцията.  Ресурсите обаче са незадоволителни, тъй като в последните месеци водим дейна политическа активност за взаимност, поддръжка и всички страни на първа линия, стана ясно още от думите на президента. Охраната на външните граници би трябвало да е ангажимент на всички държави-членки. Все повече европейски водачи се афишират за по-силна поддръжка за защитата на България и нейните граници. Всички тези въпроси Радев още веднъж ще ги сложи на вниманието на европейските водачи.
 Австрия ще желае 2 милиарда евро от Европейска комисия за подсилване на външните граници и няма да изостави България за Шенген
Австрия ще желае 2 милиарда евро от Европейска комисия за подсилване на външните граници и няма да изостави България за Шенген

Защита на българската граница значи отбрана на австрийската граница
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР