В момента режимът за носене на оръжие у нас е

...
В момента режимът за носене на оръжие у нас е
Коментари Харесай

Адвокат Хаджигенов: Правото на неизбежна отбрана не е лиценз за убиване

В момента режимът за носене на оръжие у нас е от най-либералните в Европа. Причината за ширещата се престъпност не е режимът за носене на оръжие, а необразованото и некадърно Министерство на вътрешните работи. Това сподели в предаването "Лице в лице " по БТВ юрист Николай Хаджигенов във връзка либерализирането на режима за потребление на оръжие за самозащита.

Трябва да отчетем обстоятелството, че на Балканите не сме естествени хора и в случай че се либерализира още повече режима за носене на оръжие, на всеки светофар ще се стреля от заран до вечер, добави юрист Хаджигенов.

Законът в частта за неизбежната защита не е неприятен, само че собствеността не е над човешкия живот. Правото на неизбежна защита не е право да убиваш, не е лиценз за ликвидиране. Проблемът със закона е правоприлагането му – повода е в некомпетентните Министерство на вътрешните работи и прокуратура. Домовите обири и убийствата у нас не се проверяват. По престъпността не се работи, това е главният проблем. Законът е добър, няма кой да го ползва, акцентира юристът.

Не е правилно, че ще се изпозастреляме, съобщи предприемачът Боян Атанасов. У нас има към 350 000 законни оръжия и незнаен брой противозаконни, а не съм забелязал да се стреляме по улиците. Убийствата у нас са в средностатистическата европейска норма, уточни Атанасов.

Той посочи, че въпреки всичко е срещу безразборното разпределяне на оръжие. Един добър закон е, когато той е явен, прецизен и изчерпателен. Защитаващата страна би трябвало да получи оптималната опция да се пази, сподели предприемачът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР