В момента работим върху точните дати, но стана дума по-скоро

...
В момента работим върху точните дати, но стана дума по-скоро
Коментари Харесай

До месеци ЕК решава за България и еврозоната

" В момента работим върху точните дати, само че стана дума по-скоро за месеци, в сравнение с за години ", това изясни пред Българска национална телевизия зам.-председателя на Европейската комисия и някогашен министър председател на Латвия Валдис Домбровскис по отношение на влизането на България в чакалнята за еврозоната .

" Една от сферите, която би трябвало да бъде оценена е точно дали българските банки са устойчиви на потрес . Вече знаем, че българското държавно управление към този момент оповести политическото решение за предпочитание за участие в еврозоната и желание да кандидатства за чакалнята. Формалното решение би трябвало да се вземе от Европейската централна банка и страните, които вземат участие във Валутно-обменния механизъм. Ние от Европейската комисия желаеме интензивно да взе участие и да поддържаме този развой ", разяснява Домбровскис.

 Горанов ни готви за чакалнята на еврозоната до юни
Горанов ни готви за чакалнята на еврозоната до юни

Европейски Съюз дипломати и банкери разясняват, че България въпреки всичко има потребност от голям брой промени, с цел да увеличи прекомерно ниския стандарт на живот

" Едно председателство постоянно е добра опция една страна да се показа, да притегли погледите към своите значими тематики. Мисля, че България се оправя сполучливо ", разяснява българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

" Европейската комисия предложи да направи трансграничните такси за заплащания в евро по-евтини във всички държави-членки на Европейски Съюз . Предоставяме на жителите от страните, които са отвън еврозоната същите условия като тези в страните от еврозоната. Според нашата преценка България има най-високите такси върху преводите в евро за чужбина и от чужбина към България . Случва се да платите хиляди евро такса за една транзакция. Според новия правилник българите ще заплащат същите такси в евро, каквито са таксите в локалната валута. Така към този момент ще приказваме за такси от няколко цента или безвъзмездни транзакция ", разяснява Домбровскис.

" Преди всичко се допуска, че българите би трябвало да има опция да се отварят сметки и в евро в българските банки . И във всеки случай множеството заплащания сред страни от еврозоната и страни отвън нея по този начин или другояче се правят в евро. За да ви дам образец - няма доста заплащания в лв. към Полша. Затова мислим, че отварянето на сметки в евро ще помогне в огромна степен. Става въпрос за заплащания в евро от и към страни от еврозоната ", добави Домбровскис.

 България подготвена за чакалнята на Еврозоната, регистрира Валдес Домбровскис
България подготвена за чакалнята на Еврозоната, регистрира Валдес Домбровскис

Европейска комисия чака икономическият напредък на България да бъде към 3,8% и 3,9% тази и идната година и уравновесен бюджет за идната година

" За случаите, в които жителите или предприемачите поставят с карти отвън своите родни страни . Сега те могат да избират дали да заплащат във личната си валута или в тази на страна, в която се намират. Ще ви дам образец - в случай че живеете в страна от еврозоната и сте на посещаване в България и желаете да платите с банковата си карта, ви се дава опция да избирате - дали да платите в евро или в лв.. Проблемът е, че хората не могат да преценяват сега кой вид е по-добрият за тях, тъй като те не могат сега да обмислен. Виждаме, че постоянно хората би трябвало да заплащат високи такси за тази директна промяна на валутата ", изясни зам.-председателят на Европейска комисия.

" Това, което ние в този момент представяме са ясни и транспарантни правила - жителите би трябвало да са осведомени какви са таксите в единия или другия случай , с цел да могат да създадат осведомен избор. Междувременно би трябвало и всички банкомати и други уреди механически да бъдат изменени , с цел да дават отговор на новите условия. Но с цел да си го визиите по-добре - в случай че идвате от еврозоната в България и ви се даде опция да избирате - желаете ли да плащате в евро или в български лев - по-евтино ще бъде за вас да плащате в българи лв.. Това е правилото - по-евтино е да плащате във валутата на страната, която посещавате " , добави той.

 Българската банкова система доближава 10-годишен връх
Българската банкова система доближава 10-годишен връх

Предизвикателство пред бранша остават " неприятни заеми " и въвеждането на нови регулации

" По отношение на фискалните позиции, няма доста въпросителни от страна на Европейската комисия , нито от страна на страните членки, тъй като България има уравновесен бюджет и един от най-ниските държавни задължения като % от Брутният вътрешен продукт в целия Европейски Съюз . Бих споделил, че България има добра фискална политика. Това, върху което в този момент работим е присъединение на Българи към Валутно-обменния механизъм , т.нар чакалня на еврозоната, какви са изискванията и какво би трябвало да се направи ", добави Домбровскис.

" Бих споделил, че сега става въпрос повече са финансовия и банковия бранш. Разликата от преди пед години е, че в този момент в Европейски Съюз имаме и банков съюз. И присъединявайки се към еврозаната, България би трябвало да влезе и в банковия съюз и по тази причина акцентът е върху процесите във финансовия бранш ", разяснява зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

 Очаква се повдигане на лихвите по заемите в България идващите години
Очаква се повдигане на лихвите по заемите в България идващите години

Нова банкова рецесия в развития свят при всички случаи ще има отражение и в България
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР