В момента проектът за национални програми на МОН е в

...
В момента проектът за национални програми на МОН е в
Коментари Харесай

Вълчев: Половината ученици до 7 кл. ще имат шкафчета наесен

В момента планът за национални стратегии на МОН е в стадий на публично разискване. По една от стратегиите се плануват 2.9 млн. лева за обезпечаване на училищен шкафчета, в които децата да държат учебници и пособия, за олекотяване на раниците , изясни Красимир Вълчев пред публицисти в Народното събрание, съобщи Българска телеграфна агенция.

Учениците от 1 до 7 клас са почти 450 000, сочат сметките на просветния министър и предвижда, че сред 150 000 и 200 000 шкафчета ще бъдат закупени за тази година.
"В момента в част от учебните заведения за част от учениците има шкафчета, тъй че не тръгваме от нула ", добави той.

Всяко учебно заведение може да подаде заявление за присъединяване в програмата, като уточни и цена за нужния брой шкафчета. След това ще се подредят в лист и според от цената, която са предложили, тази година средства ще получат тези, които са заложили по-ниска цена, а следващата година - тези, които са предложили по-висока цена, изясни Вълчев.

Училищата могат да закупят шкафчета и на по-висока стойност, в случай че дофинансират от своите бюджети, посочи той.

"Не е правилно, че дребните учебни заведения няма да имат достъп, а огромните учебни заведения ще имат. Малките учебни заведения би трябвало да купят по-малко шкафчета, а и след измененията в модела някои дребни учебни заведения имат повече финансови благоприятни условия, в сравнение с някои огромни ", разяснява той.

Надявам се за две години да успеем да осъществяваме програмата, в най-лошия случай - за три, сподели още министър Вълчев.

Друга мярка за понижаване на тежестта на ученическите раници са електронните учебници.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР