В момента преобладаващ е Омикрон в България, има една стабилна

...
В момента преобладаващ е Омикрон в България, има една стабилна
Коментари Харесай

Проф. Петрова: Ще трябва да се научим да живеем с коронавируса и един път годишно да се ваксинираме

В момента доминиращ е Омикрон в България, има една постоянна наклонност на спад на новите случаи, Омикрон протича като едно сезонно заболяване. Но ще би трябвало да се научим да живеем с ковид и веднъж годишно да се имунизираме. Това сподели шефът на Института по микробиология на Българска академия на науките проф. Пенка Петрова в ефира на „ България он ер “.

„ Всички подварианти на Омикрон бяха известни от предходната година и се следяха от научната общественост, обаче четвъртият и петият подвариант до момента не бяха от интерес за СЗО, тъй като не бяха толкоз публикувани “, добави проф. Петрова.

„ Рисковите групи би трябвало да продължат да се защищават, при пътешестване в градския превоз, при среща с доста хора е добре да се поставят маски. Всички рискови групи би трябвало да продължат да се имунизират и изключително възрастните хора, тъй като следва една есен с доста незнайни “, счита проф. Петрова.

В умозаключение тя сподели, че сега се изследва действието на четвъртата доза и се счита, че тя защищава за стеснен период от време. „ Пфайзер “ създава ваксина, която да е универсална против всички разновидности на ковид “, добави проф. Петрова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР