В момента преобладава COVID-19, когато да очакваме пикът на грипа.Паралелно

...
В момента преобладава COVID-19, когато да очакваме пикът на грипа.Паралелно
Коментари Харесай

В момента преобладава COVID-19, когато да очакваме пикът на грипа


В момента доминира COVID-19, когато да чакаме пикът на грипа.

Паралелно със захлаждането се регистрира скок на случаите на пациенти с респираторни инфекции.  У нас към този момент има и първи потвърден случай на грип.

„ Това е естественото разпространяване на грипът.

Очаква се в идващите месец и половина-два да настъпи и неговият пик. Обикновено в края на декември и началото на януари има най-вече случаи на грип “.

Това разяснява в „ Тази събота “ ръководителят на лаборатория в Берн доктор Аспарух Илиев.

По думите му сега доминират както в България, по този начин и в Европа случаите на COVID-19, респираторните инфекции в цяла Европа – също са много.

Специалистът уточни, че тестването е значимо и че в случай че имаме COVID-19 или грип би трябвало да пазим хората към нас – възрастните хора, бременните, децата и тези с хронични болести.

Д-р Аспарух Илиев уточни, че сега има проби, които са по едно и също време и за грип, и за COVID-19, както и че в протичането им има лека разлика.

„ Началото на грипа нормално е доста остро. В рамките на часове се подвига доста висока температура, има болки по мускулите, по ставите. При COVID-19 началото е много по-постепенно, само че трае по-дълго като заболяване. Има и доста други вируси – респираторни “, уточни експертът.

Той изясни, че значително протичането на грипа прилича миналогодишните разновидности като размер и като заразяване.

Ако се имунизираме в този момент, има задоволително време организмът да създаде отбрана, до момента в който пристигна пикът на болестта.

Д-р Аспарух Илиев предложи имунизация против грип и за деца под 5 години – с ваксина, която се слага в носа, и с класическа ваксина, която се слага в рамото.

Има и налични противогрипни лекарства, те обаче работят през първите 24 часа от заразяването.

По думите на експерта придвижването, спорта, пълноценното хранене и наспиването са най-хубавият стимулант за организма ни.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР