В момента пред нас има много проблематични теми - една

...
В момента пред нас има много проблематични теми - една
Коментари Харесай

Пеканов: Бъдещият служебен кабинет трябва да финализира Плана за възстановяване

В момента пред нас има доста проблематични тематики - една от тях е Планът за възобновяване и резистентност. Смятам, че в границите на служебния кабинет успяхме да подобрим настоящата му версия, само че явно той няма да дочака постоянно държавно управление, тъй като ние имаме потребност от тези средства и един предстоящ длъжностен кабинет би трябвало да завърши и подаде този проект към Брюксел. Това съобщи в предаването " Лице в лице " по bTV вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

Служебният вицепремиер обаче не може да подсигурява, че актуалното държавно управление ще има техническото време, с цел да подаде актуалният вид на проекта към Европейска комисия.

" Планът не е съвършен, той постоянно може да бъде надграждан, само че считам, че има условен консенсус, че би трябвало да се върви към завършване и изпращане. Най-добрият проект е изпратеният проект ", добави той.

Според Пеканов има две огромни тематики, по които следва да бъдат водени полемики с Европейската комисия в двумесечния период след подаването на Плана - декарбонизацията, въглищните райони и тяхното бъдеще, както и върховенството на закона.
" Парите не са под риск, само че е време да ги желаяме, тъй като въпреки всичко проектът е за възобновяване. Рискът е за плановете, които би трябвало да стартират да се случват в идващите пет години ", обясни още той.

Пеканов посочи още, че най-рисковият план, заложен вътре, е бил този за " Напоителни системи ", който действително е " спъвал " изпращането на проекта. След полемики със земеделския отрасъл обаче част от средствата ще бъдат пренасочени в други сфери, с цел да бъдат избавени.

" Земеделските производители и животновъдите може би са разочаровани, тъй като преди им е обещано едно празно заричане по този план за едни 850 милиона лв., а в този момент цялостните средства съгласно тях са понижени до 500 милиона лв., само че аз споделям, че това са пари, които в действителност ще получат ", увери вицепремиерът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР