В момента парламентът е по-важен от Министерски съвет, подчерта Радомир

...
В момента парламентът е по-важен от Министерски съвет, подчерта Радомир
Коментари Харесай

Радомир Чолаков: Страната може да се управлява само с консенсуси


В момента Народното събрание е по-голям от Министерски съвет, акцентира Радомир Чолаков

От първия ден след изборите споделяме, че тази страна оттук насетне може да се ръководи единствено с консенсуси, необятни консенсуси, които да бъдат носени от необятно болшинство в Народното събрание. Това сподели в „ Денят стартира “ Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Той акцентира, че с „ Демократична България “ на процедура ГЕРБ няма несъгласия по нито един въпрос. По думите му, в случай че те са осмислили, че диалог сред двете обединения би трябвало да стартира, това значи, че са на един добър път.

„ Те споделиха, че имат три условия - евроатлантически правила, правосъдна промяна, строга финансова политика. По всички тези позиции сме „ За “. Нямаме предизвестия и задръжки да влезем в диалози с тях.

 „ Влезем ли в тематиката за правосъдната промяна, мисля, че би трябвало да се обърнем към цялата експертиза на българската научна общественост, която да подскаже верните решения “, безапелационен е Чолаков.

„ В тази система не би трябвало да се пристъпва внезапно. Ако там търсим по-широка консултация, можем да стигнем до положителни резултати. Защо би трябвало да стартираме с КПКОНПИ? Най-лесният метод да се взриви Народното събрание е някой да влезе и да каже Бойко Рашков началник на КПКОНПИ. 90% от въпросите са безспорни сред политическите сили. Ако стартираме с тях и в това време приказваме за КПКОНПИ, ще стигнем до решения “, означи Чолаков.

По думите му най-големият тест за бъдещия парламент е болшинство за състав на Висш съдебен съвет.

Чолаков уточни още, че диалози за състав на кабинет не са водени. Според него първата задача на контактната група е да подкрепи диалога по политиките. „ Започнем ли да реализираме единодушие по избрани политики, аз ви убеждавам, че най-сетне от единствено себе си ще излезе и съставът на Министерския съвет. В момента Народното събрание е по-голям от Министерски съвет “, акцентира Радомир Чолаков.

Бъдещият народен представител от ГЕРБ е безапелационен, че към момента няма име за министър-председател.

Той посочи, че сега се водят само диалози сред контактни групи по чисто административни въпроси.

Радомир Чолаков се спря и на решението съветският дипломат да не бъде поканена на откриването на Народното събрание. По думите му този въпрос е трябвало да бъде подложен в контактната група, да бъде съветвано Външно министерство и Министерски съвет и да излезе като позиция на Министерство на външните работи на Република България, а не като политическа позиция на „ Демократична България “.

Относно предлагането на ГЕРБ президентът Зеленски да приказва пред Народно събрание още на първото съвещание, Чолаков съобщи, че изискуем опрощение на украинската страна. Той напомни случая, когато външният министър на Украйна Дмитро Кулеба не е бил позволен в залата на Народно събрание.

„ Дължим на Украйна опрощение. Няма да не помни, когато външният министър Кулеба искаше да влезе в зала и да приказва пред депутатите, само че не му разрешиха. Това не беше почтено. Ние изискуем на украинската страна един жест поради тогавашната засегнатост, която нанесохме, и на мен ми се коства, че едно изказване на президента Зеленски пред Народното събрание би бил един превъзходен жест “, добави той.

Според него следва да бъде разисквана концепцията за държавно управление на малцинството. Чолаков изрази и безапелационна позиция, че страната ни би трябвало да даде оръжие на Украйна.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР