В момента нямаме сериозен проблем с чистотата на въздуха. Огромни

...
В момента нямаме сериозен проблем с чистотата на въздуха. Огромни
Коментари Харесай

Фандъкова: В момента нямаме сериозен проблем с въздуха

В момента нямаме сериозен проблем с чистотата на въздуха. Огромни пикове имаше преди 2-3 дни. Основен източник на замърсяването е горенето на твърдо гориво. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в ефира на " Здравей, България " по Нова ТВ.

Тя акцентира, че 55 000 семейства в София се отопляват на дърва и въглища. „ Това е значителен %. Дори в централните елементи на града има хора, които се отопляват така”, уточни столичният кмет.

По думите ѝ към този момент има над 2 500 семейства, които желаят да подменят печката си гратис. „ На 500 къщи сме сложили филтри на комините, които понижават с над 80% предаваните нездравословни излъчвания ", означи Фандъкова.

Тя разяснява и рецесията с ковид.

„ Както всеки един човек, и аз имам близки и другари, които към този момент са заболели или са преболедували COVID-19. Това се случва на всички места и е доста е значимо да съблюдаваме ограниченията – маските и дистанцията са най-лесните, само че и най-ефективните измежду тях”, разяснява още тя.

„ Много деликатно следим данните за заболеваемостта всеки ден. Мерките се подхващат въз основата на тях. Трябва непрестанно да вършим баланс, тъй че да се вземат ограничения, които ще доведат до понижаване на случаите”, сподели Фандъкова.

Тя акцентира, че в този момент " не е време за политически борби на тази тематика, а за обединяване, за ангажимент и внимание към експертното мнение”.

Фандъкова бе безапелационна, че в София през лятото е направено всичко допустимо, с цел да бъдат оборудвани лечебните заведения. „ Четири общински лечебни заведения имат открити Коронавирус отделения. Поисках от шефовете да пуснат в отпуски лекарите, тъй че да си починат през лятото и да са подготвени за есента”, сподели още кметът. И добави: „ Разбира се, дефицитът на медици не е проблем от през вчерашния ден, а от години. Едва ли в този момент е моментът, в който той може да бъде решен. Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да подкрепим всички лекари”.

По думите ѝ над 80% от софиянците одобряват и съблюдават ограниченията за носенето на маски. „ Това сподели направено от нас изследване. Седем екипа на Центъра за градска подвижност и „ Общинска полиция” вършат непрекъснати проверки”, изясни столичният кмет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР