В момента няма смисъл да се прекрати дерогацията на Лукойл“,

...
В момента няма смисъл да се прекрати дерогацията на Лукойл“,
Коментари Харесай

Ако се прекрати дерогацията на „Лукойл“, ще има стрес на пазара, предупреди Кирил Петков

В момента няма смисъл да се приключи дерогацията на „ Лукойл “, тъй като това може да докара до стрес на пазара.

Това сподели Кирил Петков, съпредседател на парламентарната група „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) пред публицисти.

Коментарът си той направи след среща сред представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи в Народното събрание по отношение на предлагането на ГЕРБ за анулация на дерогацията на „ Лукойл “, оповестява Българска телеграфна агенция.

Петков разяснява, че срещата е била ползотворна, защото е било решено да се концентрират върху събирането на налозите от „ Лукойл “.

По-рано на конференция съпредседателят на парламентарната група (ПГ) на Движение за права и свободи Делян Пеевски заяви, че имат уверението на държавното управление, че „ Лукойл “ ще заплати дължимите 500 млн. лв. налози.
В момента няма смисъл да се направи преустановяване на дерогацията след седем дни, тъй като това може да донесе стрес на пазара, доста по-разумно е да се фокусираме върху това страната да си събере налозите “, съобщи Кирил Петков след срещата.
Попитан дали е била нужна тази опасност от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи за анулация на дерогацията, с цел да се съберат налозите, той сподели, че и финансовият министър към този момент е бил декларирал на „ Лукойл “, че би трябвало да си заплаща налозите по разпоредбите.
„ Лукойл “ би трябвало да са наясно, че в случай че не си заплащат налозите,
има всевъзможни други способи страната да реагира, уточни Петков.

„ Лукойл “ имат едни остарели загуби, които се пробват да употребяват, обаче съгласно нас и съгласно финансовия министър, те не могат да употребяват тези остарели загуби, сподели съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ.

Той прикани компанията да не се пробва да избегне заплащането на налозите, употребявайки остарели загуби, а „ да си внасят налозите, както би трябвало, без да се пробват да играят такива игри “.

На въпрос по какъв начин ще стане допустимо от идващия вторник потребителите да получават отплата от 0,73 лева на литър на гориво, Кирил Петков разяснява, че би трябвало първо „ Лукойл “ да си платят налозите и тогава ще мислят по какъв начин да ги изразходват.

Знам, че сме в предизборна акция, сподели той. Това, което е значимо, е първо парите да се съберат във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, уточни Петков.
Нека първо да забележим парите там, постоянно, когато има подготвени пари, те могат да се дават, добави Петков.
Относно механизма на обезщетения, Радослав Рибарски (ПП-ДБ) напомни за 25-те стотинки на литър, давани от кабинета „ Петков “ в поддръжка на потребителите.

Сега би трябвало да забележим, според европейските наставления, какво може да се направи, добави той.

Рибарски уточни, че в Закона за енергетиката са разписали модела, по който ще действа пазарът и ще се либерализира търговията на едро, а тя има директно отношение към Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “.

Но не би трябвало да обвързваме ветото на Закона за енергетиката с това, което беше обсъждано през днешния ден, а точно горивата и това, което се чака да заплати „ Лукойл “ като налози, означи той.

Кирил Петков уточни, че е значимо ветото да бъде преодоляно оптимално бързо, тъй като второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност е функционалност на този закон.

Докато ветото стои, целият развой се забавя и може да изпуснем второто заплащане да влезе тази година, добави той.

Затова в петък се явяваме дружно, оптимално бързо да отхвърлим ветото, да се опитаме да понижим към този момент направената веселба, тъй че парите да влязат оптимално бързо в българския бюджет, съобщи Петков.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР