В момента няма никакъв проблем във водите за къпане на

...
В момента няма никакъв проблем във водите за къпане на
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Няма данни за замърсяване на морската вода, водите за къпане са безопасни

„ В момента няма никакъв проблем във водите за къпане на Черно море. Имаме доказани данни, няма никакви отклонения ". Това съобщи пред Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев във връзка терзанията от замърсяване на морските води след гърмежа на язовир " Нова Каховка ".

" Ако има някакво замърсяване то ще бъде или с разлят петрол, или с предмети, които плават и няма по какъв начин да се разтворят или утаят във водата. Но риска при тези предмети не е огромен. Това, че ще намерим такива предмети, не значи, че водата е рискова за къпане. В момента нямаме данни от сътрудниците в Румъния, които са по-близо. Те ще бъдат нас предвестител. Проблем има единствено в Одеса и то там, където реката се влива в Черно море ", разясни доцент Кунчев и добави, че здравните управляващи извършват задължението си и както всяка година вземат проби от 92 точки по Черноморието.

" От доста говорене се опитваме да си създадем проблем, който сега не същуствува. Сега, в случай че някой желаете да даде гаранции, че идната година всичко ще е наред, няма по какъв начин да бъдат дадени, само че отново споделям - сега няма никакъв проблем с водите за къпане “, безапелационен бе основният държавен здравен контрольор.

Той изясни, че морската среда не е удобен за микроорганизмите, също така тя има и качеството да се самоочиства, което също е фактор за ниския риск от микробиологично замърсяване.

„ Не чакам проблеми, само че по тази причина се вземат проби - в случай че има нещо, да вземем ограничения ", уточни доцент Кунчев.

Той се спря и  на тематиката за отпадните води и уточни, че местата, на които има изливи на такива води се все по-малко, а в пречиствателни станции се влагат от ден на ден средства, също така и Регионална инспекция за опазване на околната среда наблюдават доста прецизно параметрите на замърсяване.  

През летния сезон здравните управляващи ще обръщат особено внимание с изключение на на морската вода, и на хигиената в детските лагери, увери той.

" Не е невероятно да хванете нещо от водата, само че аз в 40-годишната си процедура на епидемиолог, не съм виждал човек, разболял се от инфекциозно заболяване от морската вода. Заразяват се най-много от храната или от неприятна хигиена. Децата са най-уязвими, не инцидентно направляваме особено зелените учебни заведения, лагерите, които се провеждат ", описа доцент Кунчев.

Той увери също по този начин, че в най-натоварените области през лятото - Добрич, Варна и Бургас има засилен надзор от страна на БАБХ, следи се и за спазването на всички условия от страна на концесионерите на плажовете - за съществуването на изправни душове, тоалетни, обезпечено здравно обслужване и спасители. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР