В момента няма нещо, което да не поскъпва, това са

...
В момента няма нещо, което да не поскъпва, това са
Коментари Харесай

Савина Влахова: Цената на пшеницата расте и съответно на хляба

В момента няма нещо, което да не нараства, това са суровините преди всчико, пшеницата като суровина за произвеждане на брашно и надлежно на самун, електрическа сила, газ, няма нещо, което да не нараства ". Това сподели в изявление за предаването " Денят стартира " на Българска национална телевизия Савина Влахова - ръководител на УС на Съюза на мелничарите.

Влахова изясни, че пшеничената годишна продукция тази година е добра, само че ние сме част от интернационален пазар, където повишаването е реалност и нищо не можем да създадем. По думите ѝ единственото, което може да се направи за задържане на цените, е нахлуване в политика за понижаване на Данък добавена стойност на хляба.

В студиото на " Денят стартира " тематиката разяснява и Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.

" По принцип енергийните първични материали, които са основен съставен елемент в ценообразуването на доста артикули и, несъмнено, хлебните произведения не вършат изключение, ненапълно оправдават покачването на цените, само че дано не изпадаме и в крайности, защото има и други процеси, които също дефинират дали цената на пшеницата пораства ", изясни той.

По думите му цената на пшеницата пораства, а българските производители евентуално преориентират производството си към експорт, вместо да пласират продукцията си у нас, което може би изяснява за какво на пазара няма свръхпредлагане, както би трябвало, а по-скоро дефицит.

" Малко е популистко да се приказва незабавно за събаряне на Данък добавена стойност, тъй като има някакви краткотрайни структуроопределящи фактори във връзка с цената. Мисля че в пазар като земеделския в България, където има изключително огромна централизация на пазарен дял, т.е. доста малко компании управляват огромен пазарен дял, по-скоро при шоково повишаване на основни първични материали като енергийните, неналичието на конкуренция този бранш разрешава крайните цени на този артикул да пораснат доста бързо ", добави още Владимиров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР