В момента няма място за притеснения за сигурността на морската

...
В момента няма място за притеснения за сигурността на морската
Коментари Харесай

Няма място за притеснения за сигурността на морската ни граница, увери командирът на ВМС

В момента няма място за терзания за сигурността на морската ни граница, сподели през днешния ден командирът на българските Военноморски сили контраадмирал Митко Петев, който взе участие в интернационалната конференция "Стратегия на НАТО за сигурността в Черноморския район ".

Форумът, който се организира с поддръжката на дирекция "Публична дипломация " на Алианса, е проведен от Атлантическия клуб в България взаимно с фондация "Ханс Зайдел ", "АФСЕА Варна " и Висшето военноморско учебно заведение "Никола Вапцаров ". Факт е, че има засилен имиграционен напън по море, уточни Петев, представен от Българска телеграфна агенция. Той напомни, че Военноморски сили имат спомагателни задължения по оказване подпомагане на Гранична полиция за защитата на държавната граница. Има създаден проект, следваме неговите рекомендации и всички опити за прекосяване на мигранти са пресечени навреме, уточни Петев. Той акцентира, че за военния флот е доста значимо в този момент, когато е реалност засиленият надзор на зелената граница, да не разреши да се сътвори усещането, че по море е по-лесно.

Морето е най-хубавата среда за хибридните закани, сподели още Петев. По думите му в тази среда могат да бъдат прилагани хибридни тактики за постигане до национални ползи или пък до ползи на групи, които не са свързани с страната. Петев уточни, че факторите, които дефинират тази специфичност на морската среда, са свързани най-много с особеността на юрисдикцията. В морето няма тъкмо избрани граници, също така има изключения за комерсиалните кораби, уточни контраадмиралът.

Използването на естествените благосъстояния в морето също е с необикновен статут, добави Петев и уточни, че би трябвало да се направи всичко допустимо да се подсигурява върховенството на българското законодателство в изключителната икономическа зона на страната. Това може да стане единствено със мощни Военноморски сили, защото в 85 % от морските пространства на България отбраната на суверенитета няма опция с изключение на с военния флот, заключи контраадмиралът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР