„В момента ние сме в пика на петата вълна от

...
„В момента ние сме в пика на петата вълна от
Коментари Харесай

В пика на петата ковид вълна сме. Заетостта на интензивните легла расте

„ В момента ние сме в пика на петата вълна от COVID-19. Винаги съм казвал, че този пик ще отмине, когато пречупим тренда на новите случаи и на заетостта на леглата в лечебните заведения. Трендът на новите случаи го пречупихме предходната седмица. Следващият проблем е, че заетостта на интензивните кревати пораства. Болниците обаче имат още свободен капацитет”. Това съобщи математикът професор Николай Витанов.

Проблемът съгласно него не е в леглата, които ще стигнат, а в това дали ще има личен състав, който да ги обслужва. „ Министерство на здравеопазването взима ограничения. Има апел за доброволци. Очакванията са заетостта на леглата да не надвиши 60 %. Мисля, че идната седмица, нещата ще тръгнат в по-добра посока”, сподели той пред Нова.

„ По мое мнение процентът на умрелите пациенти, приети в болница с COVID-19 е висок. Самата болест е такава, че има доста висока смъртност. И точно това е повода през цялото време на епидемията да се обръща огромно внимание на този епидемиологичен процес”. Така някогашният шеф на УМБАЛ " ПИРОГОВ " доктор Спас Спасков разяснява в студиото на „ Здравей, България”, разбора „ Индекс на болниците”, който демонстрира, че 18,3 % е смъртността измежду приетите в болница пациенти с COVID-19 за предходната година.

„ Коронавирус е рискова болест, аз постоянно съм го казвал. До болница стигат най-сериозните случаи, което не ме изненадва”, уточни от своя страна и математикът проф. Николай Витанов.

Двамата се сплотиха към тезата, че с изключение на смъртността на заболелите с COVID-19, се е повишила и общата смъртност, което демонстрира, че тази болест въздейства извънредно доста за леталния й излаз.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР