В момента ние не сме в криза. Българската икономика расте,

...
В момента ние не сме в криза. Българската икономика расте,
Коментари Харесай

Не сме в криза. Икономиката расте, експортът расте, безработицата е ниска. Какво искаме? -

„ В момента ние не сме в рецесия. Българската стопанска система пораства, експортът пораства, безработицата е ниска. Заплатите догонват икономическия триумф, не противоположното ”, коментира по Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян.

Да, по света има рецесии, които се отразяват на инфлацията, само че българската стопанска система пораства. Заплатите ще догонват, те постоянно догонват икономическия триумф, а не противоположното. Високата заплата не основава стопански триумф, икономическият триумф основава високата заплата.  Икономиката не е спряла, просто беше пристигнало време веригите за доставка да се съкратяват, да са по-устойчиви. Сега е значимо къде ще е нашата позиция в бъдеще. Защото един ден споделяме едно, различен ден друго, това светът към този момент стартира да го вижда, сподели банкерът.

Утре ще се вземат стратегически решения, къде ще бъдат ситуирани нови индустриални мощности и ще се построява инфраструктура, в случай че нашата позиция е неустойчива, други, които наподобяват по-устойчиви по-мотивирани, по-евро- и натовски насочени, ще получат повече от нас, посочи Хампарцумян.

За цената на хляба

Въпреки рухването на Данък добавена стойност за хляба, това няма да понижи цената му.  Нулевата ставка на Данък добавена стойност ще помогне на хората от сектора да завоюват малко повече, смята той

Производството и търговията с самун в доста огромна степен е в сивата зона и страната доста мъчно съумява да се пребори. Мярката има смисъл от позиция на изсветляване ”, съобщи банкерът. Според него обаче сходна мярка не може да остане прекомерно дълго.

В момента, в случай че следваме теорията, когато към този момент няма ДДС ще се изравнят позиците на тези, които до момента са крали ДДС и на тези, които са на светло, разяснява банкерът.

Според него това не може да продължи дълго, защото ДДС е един от главните източници на доходи за страната. Освен това диференцираните ставки мъчно се управляват. Съобразителни хора незабавно стартират да търсят как да приложат понижената ставка, върху нещо, което законодателят не е имал поради, и съумяват в доста случаи, уточни той.

Хампарцумян предвижда, че сходни стъпки може да усилят корупционния капацитет.

Решаването на казуса с корупцията е да се понижи капацитета за корупция, да няма благоприятни условия за крадене. Хващането на корупционера е сложна работат, тъй като там и двете страни са удовлетворени и не се оплакват. Когато направиш дискриминационна мярка, би трябвало да създадеш правила, развой, хора, които я да извършват и управляват. Затова се дават така наречен хеликоптерни пари, които в тежко време на неустановеност, за малко, имат някакъв резултат, само че като цяло са развращават и дават неверни сигнали на предприемчивите хора, сподели той.

Според него оповестените ограничения са краткосрочна мярка, тъй като " комплицираната коалиция, която ни ръководи, желае да покаже угриженост за хората, купува си национална обич ".

Какви трябваше да бъдат ограниченията

При състояние, че имаме институционална неустановеност, поради предходните години на неприятно ръководство, даже да решат да вършат нещо, ръководещите нямат в ръцете си инструментите и администрацията, която може да се оправи, разяснява банкерът.

Според него би трябвало да се положат старания за " подреждането " на страната, институциите, за цифровизация. Акцент би трябвало да е образованието , за което е нужна дълготрайна визия. 

Ежедневните пристрастености и идващите 2-3 месеца не са неща за народен спор, безапелационен бе той.

Според банкера депозитите сега понижават, тъй като хората употребяват буферите, с цел да отвръщат инфлацията. Той предвижда, че ще стартира постепенно повишение на лихвите поради политиката на Европейската централна банка, само че това би трябвало да става доста деликатно, с цел да не се потиска стопанската система.

Излезли сме от постковидната рецесия, войната е предизвикателство, само че ще би трябвало да се научим да бъдем устойчиви в новия свят, заключи Левон Хампарцумян.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР