В момента не трябва да се променя Конституцията на Република

...
В момента не трябва да се променя Конституцията на Република
Коментари Харесай

Пендаровски: Не е моментът за промяна на конституцията

В момента не би трябвало да се трансформира Конституцията на Република Северна Македония, съобщи президентът Стево Пендаровски във връзка настояването от страна на България за включване на българите като част от македонския народ в преамбюла на главния закон, заяви Българска телеграфна агенция. Според него обаче, в случай че това се случи в близко бъдеще, то би трябвало да стане с консенсус на всички политически партии в Народното събрание.  

„ Не мога да излъжа никого, че ще реша проблемите му вместо българските институции. Моят престиж и подготвеност са до тук. Българските институции са виновни за българските жители. Ако не сте удовлетворени, имате право да се обърнете към интернационалните съдилища. И това е в сходство със съглашението от 2017 година Същото важи и за българите от Република Северна Македония. Ако не са удовлетворени, те имат право да се извърнат към интернационалните съдилища “, уточни Пендаровски.

Той също по този начин подлага на критика българските членове на Мултидисциплинарната комисия по исторически и просветителни въпроси, че се пробват да налагт своето мнение на македонските си сътрудници и да предопределят какви решения ще бъдат взети още преди провеждането на срещите. По мотив изказването на българското външно министерство, че срещата му с представители на ОМО Илинден опонира на контракта за добросъседство, Пендаровски разгласи, че е бил извънредно сюрпризиран от реакцията. „ На кого пречеше тази среща?

В моето изявление и в това на моите събеседници няма нищо противоречиво. Това не опонира на съглашението от 2017 година Ако някой се тормози от срещата на президента на Република Северна Македония с македонци от която и да е част на света, това е различен въпрос и това не е мой проблем или не би трябвало да е наш проблем. Няма нищо на назад във времето в тази среща. “ ОМО-Илинден е непризната сепаратистки настроена партия в България.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР