В момента не сме в криза. Износът расте, икономиката расте,

...
В момента не сме в криза. Износът расте, икономиката расте,
Коментари Харесай

Левон Хампарцумян: Може да има повишение на лихвите, но в момента не сме в криза

В момента не сме в рецесия. Износът пораства, стопанската система пораства, безработицата е ниска - какво желаеме. Заплатите догонват икономическия триумф. По-добре да се направи, тъй че стопанската система да работи на по-високи обороти. Това съобщи пред Нова телевизия финансистът Левон Хампарцумян.

Всичко е поскъпнало, само че стопанската система не е спряла, увери той. Хората употребяват спестяванията си да отвръщат инфлацията. Докато имат какво да харчат, не е неприятно. Може да чакаме гладко повишение на лихвите. Банките би трябвало да го вършат деликатно, с цел да не спънат стопанската система, изясни някогашният ръководител на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.

" С наслаждение хапвам бял самун. Няма да стане по-евтино ", сподели Хампарцумян. Ако търсиш прекрасен самун, той е безценен. Самата концепция, че българите набиват самун от заран до вечер, е наивна. Хората, които обичат самун, ще си преработят бюджета. Производството и търговията с самун в огромна степен е в сивата зона, страната мъчно съумява да се пребори, ще се изравнят позициите на тези, които до момента са крали Данък добавена стойност. Мярката (с понижение на Данък добавена стойност за хляба - б.р.) има смисъл от позиция на изсветляване. Данък добавена стойност е един от главните доходи на страната, напомни финансистът.

Диференцираните ставки мъчно се управляват, стартира арбитраж от съобразителни хора, които се замислят по какъв начин да се възползват, изясни Хампарцумян.

Решаването на казуса с корупцията е да се понижи капацитета за корупция, да няма благоприятни условия за крадене.

Сложната коалиция, която ни ръководи, желае да покаже угриженост за хората. Когато се направи дискриминационна мярка, би трябвало да създадеш правила, които да бъдат следени. " Хеликоптерните пари " са развращаващи и дават неверни сигнали, сподели Хампарцумян по отношение на ограниченията на кабинета " Петков " за справяне с високата инфлация.

" Имаме институционална неефективност поради предходните години на неприятно ръководство. Дори да решат нещо (сегашните управляващи), те нямат в себе си инструментите ", сподели Хампарцумян и даде образец с американска сентенция - " Глупавият човек и с съвършен инструмент остава малоумен ".

Нужда от стратегическо мислене, сподели Хампарцумян във връзка антикризисните ограничения и абсурда с металните решетки на формалния вход на Народното събрание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР