В момента не се знае колко заразен е новият вариант ...

В момента не се знае колко заразен е новият вариант

Доц. Околийски: Забраната за полети от Африка не е решение, новият вариант вече е в Европа

" В момента не се знае какъв брой инфектиран е новият вид на COVID-19, който потегля от Южна Африка. Днес се събра групата на СЗО, която се занимава с еволюирането на вирусите и изиска две седмици период, в които да се следят стоте секвенции на този нов вирус - B.1.1.529. Смята се че той може да е по-заразен и по-малко да се повлиява от имунните кафези на тялото и от имунизациите ". Това съобщи в " Още от деня " по Българска национална телевизия специалистът в офиса на СЗО-България доцент.

Той беше безапелационен, че възбраната за полети от Южна Африка до Европа не е решение на казуса, защото разновидността към този момент е открит в Белгия в пасажер, дошъл от Египет. " Чрез сходен вид рестрикции не може да се спре циркулирането на вируса. Единственият метод да се оправим в международен мащаб с тази пандемия е по-високото ваксинално покритие, както и към този момент наложените ограничения би трябвало да се съблюдават ", безапелационен е той. Доц. Околийски акцентира, че решението е в повишението на контрола за съблюдаване на ограниченията и на съзнанието на жителите да ги съблюдават.
Михаил Околийски: 2022 година ще е годината на COVID-19, рискуваме да станем оазис
Служебният кабинет взе решение, което е вярно, само че закъсняло. Това смята доцент Михаил Околийски, представител на българския офис на Св...

По думите му равнищата на заразяване у нас не са ниски и понижаването им не трябва да буди оптимизъм, изключително на фона на високите равнища на смъртност и ниските равнища на имунизационно покритие. Доц. Околийски означи, че опцията за въздействие върху пандемията от служебния кабинет не била огромна, тъй като нямал пълномощия, които да бъдат подкрепени от настоящ парламент. Нужна била обща осведомителна акция за най-уязвимите от ковид.

Експертът изясни, че новите талази се дължат на ниско имунизационно покритие. Германия да вземем за пример е с най-ниско покритие измежду западните страни - едвам 69%. Според него България ще бъде застигната от нови и нови талази, в случай че равнището на имунизация остане все толкоз ниско.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Източник: actualno.com


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg