В момента не е притеснително, че един ден имаме малко

...
В момента не е притеснително, че един ден имаме малко
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев с важни пояснения за многото починалите от К-19 у нас

В момента не е притеснително, че един ден имаме малко по-висока смъртност, съобщи пред Българска национална телевизия пулмологът доктор Александър Симидчиев..

Причината е, че има дни с малко бройки умряли и усреднено не е толкоз ужасно. Според него в този момент имаме по-висок пик, който обаче има наклонност на затихване. „ Ние може да нямаме пикове, в случай че като общество съблюдаваме тези ограничения.”, сподели още пулмологът. Той уточни различаването на ковид и грипа ще става с проби.

Д-р Симидчиев изясни, че имунизацията срещу сезонния грип е потвърдено ефикасна и в случай че най-уязвимите групи – хората на 65-годишна възраст се имунизират непринудено, ще се понижи броят на „ заподозрените”, болни от ковид. „ Дано имунизацията пристигна в точния момент и хората са стимулирани да се ваксинират”, сподели той и добави, че медицинските експерти сигурно ще се имунизират.

Пулмологът акцентира, че ние би трябвало да продължаваме да бъдем деликатни, да съблюдаваме отдалеченост и да носим маски, когато сме в непосредствен контакт. „ Няма нищо по-силно от това да се ръководи епидемията от държанието на хората. Вирусът е еднакъв. Дали се трансформира леко, или не, няма значение. Дали ще се популяризира се дефинира от държанието на обществото като цяло”, сподели доктор Симидчиев. Затова и след отварянето на нощните заведения и стадионите за аудитория, по-свободното придвижване на младите е скочил броят на инфектираните.

Според пулмолога умрелите за миналите 24 часа 14 души може да наподобява доста, само че усреднено това не е по този начин. Но това не е трайна наклонност. Според него системата ще се оправи, само че основно за това остава кадровият недостиг.

Във връзка с идният старт на новата образователна година доктор Симидчиев уточни, че няма едно решение, а зависи какъв брой са децата, възрастта на учителите, имат ли децата контакт с рискови групи.

„ Ако децата живеят с възрастни хора у дома и не могат да се дистанцират от тях или пък самите те имат хронични болести, то те е по-добре да бъдат на отдалечен режим на образование. Ако те са здрави и имат млади родителите и няма риск да предават инфекцията, могат да бъдат на присъствено образование.”, изясни той. Важното е да се ръководят рисковете и всяка просветителна институция да може да взема решение сама.

Д-р Симидчиев уточни, че е най-добре да се следват избрани правила, само че би трябвало да има и диалог сред родителите, учителите на детето, с цел да се реши дали да върви присъствено.

Според него е рано да приказваме за ваксина на този стадий за COVID-19.

„ Този вирус ни накара да осъзнаем, че инфекциозните болести са нещо, което не е изчезнало. COVID-19 ни накара да стартираме да мислим за другите и да съблюдаваме хигиена “, сподели Симидчиев.

На въпрос по какъв начин ще се оправим септември, октомври и идващите месеци, той отговори, че сложни и скъпи ще бъдат те и посъветва всички да се пазят, тъй като по този начин и другите заболявания ще намалеят.

Във връзка с грипната ваксина, пулмологът Александър Симидчиев съобщи, че се надява тя да пристигна на време у нас и хората да се имунизират. Лично той, разкри, че ще го направи, както ще го създадат и неговите сътрудници.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР