В момента най-важна е България, българският интерес и как да

...
В момента най-важна е България, българският интерес и как да
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Няма да позволим 2 млрд. лв. за социални плащания да отидат за нови 8 самолета F-16

В момента най-важна е България, българският интерес и по какъв начин да преведем хората през зимата, която ни чака
„ Ясната позиция на Българската социалистическа партия е че желаеме да се приключи войната. Искаме мир, събаряне на оръжието и от двете страни, дипломатически договаряния и реализиране на спокойно решение. Няма да позволим  България да бъде въвлечена във военния спор. “ Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в ефира на БТВ.

„ Виждам по какъв начин се трансформират в последните дни позициите в Европа на някои водачи. Нека и ние   да проявим самообладание и разсъдък. Изборите ще минат, само че войната остава и ни чака тежка зима. Затова да мислим по какъв начин по-леко хората да минат през зимата “, разяснява тя.

Нинова даде образец с решението на Германия от през вчерашния ден, съгласно което страната няма да изнася танкове в Украйна и няма да разреши по никакъв метод НАТО да става страна в спора. „ От Европа се чува звук за намаляване на глобите, това е добър път “, счита водачът на левицата.

По думите на Нинова би трябвало съществено осмисляне на последствията от това, което ни чака през зимата: „ Виждате какво се случва със Северен поток, приказва се за режим на тока, ограничаване на използването на топла вода. Макар и да сме в акция сега и всяка партия да гони партийния си интерес, най-важна е България, националният интерес и по какъв начин да преведем народа си и страната през зимата, която ни чака “, съобщи тя и добави, че това изисква разговор.

Затова Българска социалистическа партия предлага таван на цените. „ Говоря го от месеци, не знам за какво никой не ни чува. От 2 седмици половин Европа е с таван на цените. Това не е антипазарна мярка, а е работеща “, съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия и напомни решението  за заледяване на цената на тока за семействата. „ Така преведохме през февруари и март милиони български фамилии през тежките зимни месеци. Работи ли за българския народ – работи. Защо не слушам другите водачи да приказват за това? “, попита водачът на социалистите.

На второ място Нинова уточни изземване на свръхпечалбите от енергийните сдружения и справедливото им преразпределение към семействата и компаниите. „ Приложихме ли го зимата – приложихме го. Иззехме свръхпечалби от АЕЦ “Козлодуй “, влязоха във фонда за сигурност, подкрепихме компаниите и фамилиите. Спасихме стопанската система и излязохме преди всичко в Европа по промишлено произвеждане “, напомни Корнелия Нинова и показа идната мярка на левицата за справяне с инфлацията, а точно общини, учебни заведения, църкви, детски градини да се върнат на контролирания пазар. „ Не е обикновено тези публични институции да са на борсата и да се състезават да си купуват ток “, счита тя.

За Българска социалистическа партия са извънредно значими общественият дирек, обществената политика и обществената отбрана. „ Това си остава наш приоритет, а това значи повишение на приходите “, добави Нинова и изясни, че от левицата имат конкретни  оферти, по които е належащо да се приказва още на 3-ти октомври, тъй като следва приемане на бюджет. „ И точно – повишение на минималната заплата – 500 000 българи работят на 710 лева Ние желаеме тя да се увеличи и да стане 50% от междинната – 850 лева “, уточни тя и показа, че от срещите ѝ из страната излиза наяве, че стопанската система работи и работодателите могат да обезпечат това нарастване.

Следваща стъпка е преизчисляване на пенсиите. „ Започвам да се тормозя какво прави служебният кабинет “, съобщи Нинова и разясни: „ Правят едни анонси, че ще орежат обществените заплащания. Ние оставихме пари за преизчисляване. Борисов всява суматоха и лъже, че няма пари – оставихме цялостна хазна от 9 милиарда лева и 1.5. милиарда остатък “, посочи тя.

„ Служебният кабинет разписа капиталов план за нови 8 самолета F-16 – в тази рецесия, когато народът не може да изкара зимата, ще дават 2 милиарда за нови самолети, които ще дойдат 2030 година “, изясни Нинова и дефинира това решение като неуместно. „ Няма да позволим 2 милиарда, предопределени за пенсии, да отидат за самолети “, сподели още тя. Лидерът на левицата посочи, че българската войска се нуждае от рационализация, само че сега сме връхлетени от рецесии и в случай че сме държавници, би трябвало да си подредим целите.

„ Служебният кабинет не подлежат на парламентарен надзор, само че стартира ли Народното събрание, всички министри би трябвало да дойдат и да кажат какво вършат “, счита ръководителят на левицата.

Нинова следи отмалялост в хората, само че все пак има вяра, че ще има кабинет, тъй като е основно сега за България. „ Ако няма парламент, това би било пагубно за зимата. Трябва да приемем бюджет, да увеличим пенсиите, да вдигнем заплати, да сложим таван на цените – всичко това изисква Народно заседание “, посочи тя.

Относно сепарирането на министерства Нинова съобщи: „ От една страна сътрудниците са прави, че това е затваряне в една партия, само че от друга е ясна отговорност. Ние управлявахме обществената политика и в този момент се знае Българска социалистическа партия какво направи в тази сфера. Управлявахме стопанската система и можем да кажем, че я стабилизирахме. Съдете по резултатите “, прикани водачът на Българска социалистическа партия.

По думите ѝ неналичието на опит в “Продължаваме смяната “ си е личал в последния парламент. „ Те бяха нова партия, ние се опитвахме да оказваме помощ. Политиката има потребност от младежи, само че и от опитни. Особено в тези рецесии би трябвало да се заложи на устойчиво, несъмнено, на хора, които са изпитани  и са се потвърдили. Сега не е време за нови опити и нови спасители “, безапелационен е ръководителят на партията.

Нинова приема решението за генерална и сериозна промяна в правосъдната система, само че изясни, че не е работа на служебния кабинет да прави законопроекти, които да имат дълготрайна визия. „ Така че ние имаме своето предложение за правосъдна промяна. Започнахме го в предходния кабинет. Това е едно от положителните неща, които започнахме – разграждането на остарелия модел на ръководство на Борисов. Разбира се този модел се активизира и ни смъкна, само че това е второто, на което ние държим след обществената политика – безапелационна битка до дъно за нов модел на ръководство на страната “, изясни Нинова.

Лидерът на левицата разяснява и събитията по пътищата от последните дни: Дрогирани, пияни всеки ден карат, убиват деца и хора по пътищата. На това би трябвало да се постави край и ред. Трябват драконовски закони, драконовски надзор за осъществяването им, съд, затвор, конфискация. Зад всеки подобен човек стои някакъв чадър – или от служител на реда, или от прокурор – това е нефункционираща институционална система “, заключи Нинова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР