“В момента нашият приоритет е случващото се на границата с

...
“В момента нашият приоритет е случващото се на границата с
Коментари Харесай

Мирослав Зафиров по Дарик: Войната между Израел и “Хамас” може да стане регионален конфликт

“В момента нашият приоритет е протичащото се на границата с Египет - сред Газа и Египет. Там хуманитанрото състояние е много обезпокоително. От дни водим договаряния границата с Египет да бъде отворена, тъй като в Газа има много жители от европесйки страни ”. Това сподели в “Кой приказва ” с Мария Черешева по Дарик Мирослав Зафиров, консултант на Специалния координатор за Близкоизточния кротичък развой на Организация на обединените нации, който се намира в Тел Авив.

“Предвид непоносимото състояние откъм снабдяване и медикаменти, би трябвало да отворим границата към Газа. Въпросът със заложниците е различен основен миг - Израел не договаря с терористите. Третият значим миг е Ливан. Северната граница за момента е най-малкият проблем ”, разяснява Зафиров.

“За нас най-големият приоритет е сигурността на хората и това те да продължат да са живи. Не би трябвало да има подозрение какво се случва в Газа - това не е спор, не е ескалация, не е напрежение. Това е война. На същата територия и в съседство с нея, се водят военни дейности - там, където би трябвало да се дава филантропична помощ ”, акцентира той.

По думите му измежду заложниците има както 80-годишни възрастни хора, по този начин и деца на 3-4 години. Зафиров разяснява, че на фокус е и ориста на цивилното палестинско население.

“Конфликтът може да стане районен ”, предвижда той.

“Всичко, което до момента сме договаряли, е било помирение, не мир. И в този момент не преговаряме за мир. Това сега е естественият резултат от насъбрани доста неточности ”, добави съветника на Специалния координатор за Близкоизточния кротичък развой на Организация на обединените нации.

На въпрос дали на идеологическо равнище може да бъде изкоренена “Хамас ”, той отвърна, че е изцяло допустимо върху пепелищата, които “Хамас ” оставя, да се роди различен плевел, който да е доста по-проблемен.

“Хамас ” може да се отъждестви с “Ислямска страна ”. Ефектът върху израелското общество е същият като след офанзивата от 11 септември върху американското общество.

Израелският политически хайлайф е решен да докара нещата до дъно ”, заключи Зафиров.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР