В момента намалява броят на хората, които са се регистрирали

...
В момента намалява броят на хората, които са се регистрирали
Коментари Харесай

Деница Сачева: Около 1000 души дневно са регистираните безработни

В момента понижава броят на хората, които са се записали като безработни. Те са приблизително към 3000 дневно, обвързваните с рецесията с ковид се записват към 1000 души на ден. Това съобщи в студиото на Сутрешния блок на Българска национална телевизия министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

По отношение на завърналите се от чужбина безработни, Сачева сподели, че те са към 2 500 души, само че част от тях са се върнали единствено за интервала на рецесията. По отношение на мярката 60/40 Сачева съобщи, че тя ще бъде оценена по броя на работните места, които ще бъдат непокътнати. В момента има 172 000 работни места, които ще бъдат непокътнати с помощта на тази мярка. Всеки ден нарастват с съвсем хиляда заявките от работодатели, със 7-8 хиляди души, които ще се възползват от нея.

Средствата, които са изплатени по мярката 60/40 се изплащат поетано. Кандидатстването е до 30 юни, а последните заплащания ще бъдат на 30 юли. Досега са изплатени компенсации, които са за първите две седмици на март.

Министър Сачева съобщи, че сега се дискутира мярката да продължи да работи след 30 юни. Но ще претърпи промени и е рано да се каже за кои браншове ще важи. За месеците на рецесия тя прави работа, потребна е и задържа равнищата на безработица, сподели Сачева. По думите и следва промени за избрани браншове, където приносът на работодателите може да бъде понижен.

До този миг има единични сигнали за злоупотреби, които се отнасят до това, че не са изплатени възнагражденията в цялостния размер. Регистрирани са и дребен брой хора, които пътуват с заявления, че имат регистрация като безработни, а в действителност нямат трудов контракт.

Министърът разяснява и т.нар " карантинен отпуск " - предложение, обвързвано с това, че учебните заведения и детските градини не работят.

Факт е, че родителите би трябвало да получат отплата, да бъдат подкрепени в този миг, сподели Сачева. За това са направени две оферти. Първото е еднократната помощ от 375 лева, а в Народно събрание ще се гледа още 30 дни неплатен отпуск да се признават и за трудов и за застрахователен стаж.

Ние се опитваме да бъдем оптимално гъвкави, да отговаряме на изискванията, които всеки ден се трансформират и в тази връзка най-малко що се отнася до най-уязвимите хора - хората с увреждания, пенсионерите, всички ограничения, които са подхванати и всички помощи, които се изплащат, бюджетите за тях са обезпечени. Що се отнася до дейните хора - ограниченията, които сме предложили, не са се разгърнали в цялостен мащаб. Икономически дейните не желаят помощи, желаят работа, сподели още Сачева.

Секторите, в които се търсят хора, са в опазването на здравето, обществените услуги, в общините, производства на храни и питиета, превоз, логистика, туризъм, селско стопанство.

Министър Сачева съобщи, че не престават да се вършат проби всеобщо в домовете за остарели хора, в домовете за обществени услуги. Трябва да бъдат направени 28 000 теста - 15 000 са настанените в домовете, 11 000 души са личен състав. За момента има 89 души, които са инфектирани, 5 души които починаха. 30 индивида са работещите в тези домове, сподели Сачева.

За момента Видин е региона, в която има централизация на болни. В Ловеч, Монтана, Велико Търново няма инфектирани.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР