В момента му трябвало само търпение, като каза на избирателите

...
В момента му трябвало само търпение, като каза на избирателите
Коментари Харесай

Кирил Петков след изслушването: Главният прокурор да стане администратор, трябва промяна изцяло

В момента му трябвало единствено самообладание, като сподели на гласоподавателите да не се фрустрират
„ Мисля, че ги изненадахме на равнището на подготвеност за това по какъв начин сме решили да вършим смяна в България. Трябва да успеем и да опитаме, тъй като би трябвало да е в границите на закона “, сподели Кирил Петков откакто беше изслушан в Комисия по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Брюксел.

„. Те видяха при нас, че щом първият ни закон е за КПКОНПИ, видяха готовността ни да създадем смяна в правосъдната система, да махнем спецпрокуратурата, схванаха за какво.  Просто няма по какъв начин да излъжете европейските институции с положителни думи, те са интелигентни, с цел да схванат кое е истина и кое неистина “, сподели още премиера пред публицистите.

„ В проекта за възобновяване основният прокурор към този момент няма да е единствено с Господ над главата му, а ще има арбитър, който ще извършва краткотрайна роля на прокурор и по-късно ще може да се върне като арбитър. С други думи спорът на ползи, който може да се случи, в случай че вкараме различен прокурор, който може да е под него, няма да го има. Намерението ни като коалиция е ролята на основния прокурор да се промени напълно. Той да стане админ, не ни би трябвало 4-то равнище в прокуратурата, а работеща такава “, сподели през усмивка Петков.

В момента му трябвало единствено самообладание, като сподели на гласоподавателите да не се фрустрират:

„ Ние сме на месец и половина. Вярвайте, че е от заран до вечер работим. Процесът по какъв начин го правиме е значим, тъй като в случай че е неверно, отново не реализираме, това, което желаеме.  Искаме да е в границите на закона “.

Петков разяснява още, че на чуването не е бил запитан за Делян Пеевски и закона „ Магнитски “, само че разяснява:

„ Според мен хората, които стоят зад корупцията в България са към 20 души “,  посочи министър председателят. Той съобщи, че 4 от фирмите в ББР били на Пеевски – „ ето ти единият човек “. „ Най-лошото ще е в случай че ние сгрешим и няма доказателства, а най-после и страната да им заплати обяда. Това няма да се случи “.

Той съобщи, че шефа на ДАНС имал предпочитание за смяна, само че през годините се кадрувало и не мислел, че има инцидентни хора по всички етажи на службите. „ Ще имаме дълга работа за промяна “, даде обещание министър председателят.

„ Приятели ми споделят – хайде, мина месец и половина къде са арестите? Няма по какъв начин да е отвън закона, трябват доказателства. Няма да има към този момент човек над закона “.

Петков пропусна да отговори на въпросите към неговото поданство и намесата в правосъдната система с настояването на оставката на Иван Гешев.

„ Ние единствено отговорихме на въпросите им и помолихме да ги разгласяват на техния уеб страница “, разясни той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР