В момента моряците са в добро здравословно състояние и имат

...
В момента моряците са в добро здравословно състояние и имат
Коментари Харесай

Посланикът ни в Румъния: 10 български моряци са на задържаните кораби


В момента моряците са в положително здравословно положение и имат ресурси от вода

Посланикът на България в Румъния Радко Влайков удостовери пред Българска национална телевизия, че са арестувани три български кораба на пристанището в Констанца.

„ На корабите има общо 10 български моряци, които са в положително здравословно положение “, посочи дипломат Влайков.

По думите му капитаните на корабите са удостоверили, че нощес към 23.30 часа на 50 благи източно от Констанца са били спрени за инспекция и са били конвоирани до пристанището в Констанца. Плавателните съдове сега се намират на порт 1, което е военното пристанище в Констанца.

Посланик Влайков посочи, че посолството на България в Румъния е научило от изявления в румънските медии за арестуваните три български риболовни кораба. Веднага са провели диалози с дирекция „ Консулски връзки “ на Министерство на външните работи на Румъния и бреговата защита. Говорителят на бреговата защита е удостоверил, че българските кораби са били арестувани и сега се намират на порт 1. На моряците не е разрешено да напущат корабите си. Случаят се проверява от бреговата защита и е формирано наказателно произвеждане под надзора на прокуратурата.

След това консулът в посолството Мирослав Енков е провел диалози с Димитър Димитров, юрист на съдружие „ Черноморски изгрев “, членовете на което са компаниите притежатели на арестуваните кораби. По напътствие на посланика консулът се е свързал и с капитаните на корабите, които са удостоверили обстоятелствата към задържането.

В момента моряците са в положително здравословно положение и имат ресурси от вода. Ще им се окаже подпомагане за храната. До този миг капитаните на трите кораба не са търсили контакт с посолството на България, посочи дипломат Радко Влайков.

Нашите дипломати са изпратили незабавна нота до Министерство на външните работи на Румъния с молба да се обясни случая, какви са аргументите за задържането, какъв е статутът на българските жители, арестувани ли са, или не, единствено корабите ли са арестувани, какви дейности ще бъдат подхванати по отношение на тях и информация за положението им.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР