В момента летище София е сигурно, вече нямаме проблем. Преди

...
В момента летище София е сигурно, вече нямаме проблем. Преди
Коментари Харесай

Хесус Кабайеро: В момента летище „София“ е сигурно, вече нямаме проблем

В момента летище „ София " е несъмнено, към този момент нямаме проблем. Преди две седмици Европейската комисия направи повторна инспекция, след всички спомагателни ограничения, които взехме, и потвърдиха, че всичко към този момент е наред и няма риск за сигурността или то да се третира като трета страна, което беше най-голямата заплаха. Това сподели Хесус Кабайеро - изпълнителен шеф на летище „ София ", в изявление за предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

По думите му сходни инспекции са нормални за Европа. На всеки 5 години от Еврокомисията инспектират равнището на сигурност на летищата в европейските столици. „ Те ревизират опцията на нашите чиновници да засичат неразрешени обекти и да предотвратяват преместването им в самолетите. Имаме едни от най-хубавите уреди, с цел да засичаме сходни предмети, само че дружно с това нашият личен състав би трябвало да бъде подготвен на доста високо равнище, с цел да може да ги засече.

И това е, което направихме през последните 3-4 седмици - обучихме 200 чиновници благодарение на интернационалните експерти. Направихме го в извънредно къси периоди, с цел да можем да потвърдим, че в този момент летището дава отговор на европейските условия. Дори, в случай че кажем на следващия ден България бъде призната в Шенгенското пространство, то летището е изцяло готово и дава отговор на всички условия ", увери Кабайеро.

Санкции след установените нередности не е имало, защото те са били отстранени в доста къси периоди, добави той.

Предвижда се изцяло поправяне на Терминал 2 на летището, а до 2030 година би трябвало да бъде построен и нов трети терминал. Кабайеро съобщи, че работи добре с министър Алексиев и екипа му, а задачите са общи - развиване на инфраструктура от стратегическо значение за страната. „ Търсим най-хубавите способи да притеглим вложители и работим дружно да създадем това летище и да въведем най-хубавите практики по европейски модел.

Заедно с това работим и с Министерството на туризма, на Регионалното развиване. И половината държавно управление е включено в тези планове. Това не е план просто за летището, само че и за цялата страна. И ние продължаваме да работим на седмична база за нови дизайни, концепции за това по какъв начин да подобрим въздушната съгласуваност, по какъв начин да промотираме България пред света. Не става дума за развиване на инвестицията, само че и да промотираме България. Защото тя не е доста добре позната в Западна Европа ", съобщи той.

Последиците от КОВИД пандемията в бранша на самолетните пътувания към момента не са преодолени. До края на тази година упованията са летище „ София " да доближи към 6 милиона пасажери, което е с 1 милион по-малко от предпандемичната 2019 година, означи изпълнителният шеф на летището.

Нова телевизия, „ Събуди се "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР