В момента кризата в бизнеса е по-голяма от тази по

...
В момента кризата в бизнеса е по-голяма от тази по
Коментари Харесай

Ричард Алибегов: Ако не беше се запазил ДДС от 9% за ресторантьорския бранш, щеше да има фалити


В момента рецесията в бизнеса е по-голяма от тази по време на пандемията, сподели той

„ Жизненоважно беше за ресторантьорския отрасъл ставката на Данък добавена стойност да остане 9%, в случай че се беше върнала на 20 на 100 щеше да има банкрути ”, съобщи съпредседателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов пред бТВ.

„ В момента рецесията в бизнеса е по-голяма от тази по време на пандемията. Точно тогава загубихме подготвените си фрагменти. Сега работим с личен състав от чужбина, което не е най-хубавото ”, изясни още Алибегов.  Целта тогава беше да не се дават на калпак пари на всяка компания, а кой колкото си проработи като парите ще останат отново в бизнеса. „ Спрямо 2019 до момента има 3 пъти и половина повишаване на разноските. Хората усетиха инфлацията. Тя в някои места доближаваше съвсем до 20%, съгласно формалната статистика, а в дребната потребителска кошница тя беше доста по-голяма “, изясни той.

По думите на Ричард Алибегов от 1 юли се чака сметките за ток да бъдат „ необикновено високи “. Той добави, че в сектора от началото на годината има три повдигания на заплатата.

„ При нас казусът е в неналичието на фрагменти. Сигурно има по-големи предприятия, където се доближава до 20% непознати служащи. Те минават през компании, ангажираме ги от разнообразни страни. Това е един тренд, който най-вероятно ще продължи, защото нашите подготвените фрагменти си потеглиха по време на пандемията “, изясни Алибегов.

Той разяснява и минималната заплата, която има концепция да стане 50% от междинната. Според него това ще даде малко успокоение на хората.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР