„В момента, когато бях на върха, не можах да усетя

...
„В момента, когато бях на върха, не можах да усетя
Коментари Харесай

Слави Несторов: Имах пропуснато обаждане от Боян на 6 май

„ В момента, когато бях на върха, не можах да усетя силата му и какво съм направил. Усетих го чак като слязох долу, тъй като адреналинът и да бъда в сигурност бяха по-силни, в сравнение с силата на върха”, разкри алпинистът Слави Несторов, който изкачи Еверест, описа в предаването „ Тази сутрин” по bTV.

„ Ние бяхме много бързи в изкачването и трябваше да престоим 30 минути с моя шерп на 8820 м, малко под върха, на температура от към минус 40 и ужасяващ вятър. Около 30 минути на едно място, потропвайки с крайник, това беше най-трудното сега преди изкачването”, съобщи Несторов.

„ Не бих споделил, че имаше боязън. Преодолявайки всички трудности по пътя, които бяха в действителност доста рискови, за мен Еверест има много технични места, на които доста елементарно можеш да направиш неверната и съдбовната крачка”, уточни той..

Несторов е останал на върха към 10-ина минути. „ Опитах се повече фотоси, да направя 360-градусова панорамна снимка”, съобщи той. „ Всичко се вижда от върха. Вижда се, че Земята е кръгла, виждат се доста върхове, доста е красиво”, описа алпинистът.

Несторов е изкачил върха с О2. „ 1,4% изкачват Еверест без О2. Аз имах такава концепция, преди да се сблъскам с върха, само че след 7500 м, в случай че си без О2, става доста студено. Става убийствено, ставаш доста муден, не мислиш доста трезво и от самото начало си замаян”, изясни алпинистът.

Той отпътува от България на 4 април и изкачването му е лишило 45 дни. Новината за изгубването на Боян Петров под Шиша Пангма го е заварила, откакто е слязъл от Еверест.

„ Все още не мога да допускам, че Боян го няма, тъй като той е индивидът, който ми оказа помощ и ме научи за всичко, което се случва по експедиции във височинния алпинизъм”, призна Несторов.

Слязох от лагер 2 на 6500 м в базов лагер и ми оповестиха, че мой съотечественик е липсващ. Аз споделих, че не е допустимо, тъй като тъкмо предходния ден му бях изпратил известие и бях получил позвъняване на сателитния телефон от него. Казах: Това е невероятно, аз имам пропуснато позвъняване от Боян на 6 май. Оказа се, че той е не запомнил телефона си и това позвъняване е било от някой друг”, добави той.

„ На последното ни виждане в България се разбрахме: Нека да се срещнем на върха. Това беше последният ни проект. Той катери от страната на Тибет, имахме спогодба да се срещнем от горната страна на Еверест и това да бъде първата българска среща на върха”, сподели още Несторов.

„ Боян постоянно споделяше: Момче, вкарай тези мускули в работа”. Мисля, че го правя”, означи алпинистът.

Неговата нова цел ще са седемте континентални първенци. „ Вече имам три от тях, уповавам се, че в околните години ще мога да събера и останалите”, уточни той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР