В момента категорично е спрян течът от потъналия преди близо

...
В момента категорично е спрян течът от потъналия преди близо
Коментари Харесай

И Борисов уверява, че течът от Мопанг бил категорично спрян

В момента изрично е спрян течът от потъналия преди близо век транспортен съд " Мопанг ". Работата по премахването на мазута ще стартира незабавно щом изискванията го разрешават, в този момент няма да бъде пожертван животът на водолази поради прекъсването на теча. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който отиде в Созопол да види старта на интервенцията по обезопасяване на потъналия транспортен съд.
Сподели с товите другари
Припомняме, че от кораба стартира да изтича гориво и по редица плажове край Созопол се появи мазут, като никой не може да каже сигурно какъв брой тъкмо гориво има на борда на от дълго време потъналия кораб, който бива пратен на дъното на Черно море от мина. В момента " Мопанг " лежи на десния си ръб на дълбочина сред 24 и 32 метра. Основните повреди от гърмежа са в носовата част на кораба. Ясно различими са надстройките, елементи от комина и палубата. Свободен е достъпът до трюмовете и част от каютите.
Днес, 23 август, времето в Созопол е много прохладно и тъкмо това не разрешава старт на интервенцията по отклоняване на горивото от " Мопанг ". За интервенцията държавното управление отдели 2,4 млн. лв., като тези пари би трябвало да стигнат за работа в интервал от 50-55 дни. Парите би трябвало да стигнат да се изпомпат 650 тона гориво - това е оптималният потенциал на резервоарите на " Мопанг ".
Думите на Борисов и на Изпълнителна организация " Морска администрация " за изрично спрян теч са контрапункт на мнението на любителя-водолаз Мартин Заимов, изказано преди два дни пред bTV. Именно посредством Заимов стана обществено ясно преди време, че има проблем с " Мопанг " и че нещата отиват към екологична злополука. Според него, през последните почивни дни по-бурното време в морето е довело до нови проблеми, а доста хора се оплакват от мазутни петна.
" Морска администрация " призна, че неприятното време е развалило някои от огражденията, които е трябвало да спрат разлива. А Атанас Заимов от съдружие " Да запазим Корал " описа, че любители-водолази са работили са спрели 80% от приключването, само че на някои места не могат да отидат и следва да се намеси страната, която има и написан проект по какъв начин да се работи при такива огромни разливи, само че нищо не се правело доста време. Той добави и, че единствено за подготовка на интервенцията по изпомпване на горивото ще минат 5 дни, настрана не е ясно по кое време и по какъв начин ще може да се работи, тъй като интервенцията е извънредно подвластна от времето.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР