В момента изслушва финансовия министър Асен Василев. В началото той

...
В момента изслушва финансовия министър Асен Василев. В началото той
Коментари Харесай

Василев пред Комисията за контрол на еврофондовете: Да се помисли дали от програма „RePowerEU“ няма да могат да се ползват пари за саниране

В момента изслушва финансовия министър Асен Василев . В началото той разкри, че от отрасловото министерство са показали отчет от 70 страници и при потребност от в допълнение елементи, може да ги показват на комисията.

„ Започвам по трите съществени тематики. Първата е обвързвана с Плана за възобновяване на резистентност и второто заплащане. Както знаете, бяха изпратени материалите по второто заплащане. След което имаше несъгласие на президента, което беше преодоляно посредством Закона за енергетиката. И сега тече Процесът по оценка. Имаме забележки от Комисията по няколко законодателни акта. Като всички тези актове са дадени във тип, който беше координиран с Комисията и признат от нея. Но в процеса на приемането им от Народното събрание сред първо и второ чете не бяха направени промени, които опонират на условията и уговорките, които сме поели или на съответните наставления “ , разяснява министър Василев.

Той даде за образец Закона за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания . Според него това, че се е сложила 2-годишна отминалост противоречало непосредствено на европейската инструкция и настояването на Комисията да се одобри Закон, както е по инструкция, като отпадне това условие за 2-годишна отминалост .

Министър Василев разяснява и „ Пътната карта “ , която след доста полемики, е била призната в друг формат . По думите му последвали са диалози сред Министерски съвет и всички заинтригувани страни, като в последна сметка „ Пътната карта “ е била подадена в допустим формат.

„ Законът за персоналния банкрут, мисля, че беше подаден в период някъде към септември. Просто не е останало парламентарно време да бъде признат. Така че това са … по какъв начин да кажем – имахме над 60 законодателни ограничения. Това, че някои – 3-4 от тях имат потребност от доработване и то заради промени, които са се случили в Народното събрание заради една или друга причина. Не мисля, че е подобен драматизъм. Просто би трябвало в този момент в идната седмица, 2-3, да си ги отработим тези неща в Народното събрание. Подали сме съответните законодателни текстове и аз персонално не виждам нищо трагично, което да попречи. Освен, в случай че несъмнено няма парламентарна воля и това не се случи “ , съобщи още Василев.

Финансист номер едно у нас подчертава и върху заплащанията : „ Това, което сме планували като законодателна смяна е да можем да осъществим изисканията, които са свързани с промени и законодателство за 3-4 заплащане в границите на тази година и надлежно да подадем настояванията към комисията. Няма нищо, което да ни стопира. Първоначалният проект беше 3-то заплащане да е подадено към края на декември 2023 година, тъй че се движим с към 6 месеца забавяне от първичния проект. Най-вече заради едната година служебни кабинети, които имахме и беше на практика невероятно на 2-ро заплащане да се случат всички тези законодателни ограничения. Освен законодателните ограничения за 2-ро заплащане има и няколко наредби главно на КЕВР, които би трябвало да бъдат приключени. “

В тази връзка Василев съобщи, че е разговарял с ръководителя на КЕВР и е получил увещание, че всичките претенции ще бъдат изпълнени .

Програмата за саниране се заплаща от първото заплащане , означи още той. Според него шансът да останат пари от Националния проект за възобновяване и резистентност за саниране е доста дребен и би трябвало да се търсят други източници. Той прикани енергийното министерство да намерения дали от програмата „ RePowerEU “ няма да могат да се употребяват средства за саниране.

По мотив идните заплащания, министърът съобщи, че едното изискване, което не е изпълнено е Националната здравна тактика , която би трябвало да бъде призната от Народното събрание. Тя е предадена на Народното събрание.

„ Знаете, че тя беше предадена в средата на предходната година. Тогава имаше предпочитание от Комисията да се създадат промени. Беше изтеглена, беше модифицирана и е подадена повторно от Министерството на здравеопазването. Като този път се надявам към този момент да няма трагични мнения по нея и Народното събрание да я одобри. Така или другояче, неприемането на тази тактика забавя средства единствено в област на опазване на здравето. Всички други стратегии работят и могат да се пускат средства към жителите и към бизнеса “ , посочи той.

Заседанието на Комисията продължава и в този час с въпроси към министъра, отправени от представители на парламентарните групи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР