В момента изпълняваме всички критерии за еврозоната, без един –

...
В момента изпълняваме всички критерии за еврозоната, без един –
Коментари Харесай

Икономист: Има риск да ни ударят шамар с процедура за свръхдефицит за еврозоната

В момента изпълняваме всички критерии за еврозоната, без един – огромният диференциал в инфлацията.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Лъчезар Богданов, основен икономист в Института за пазарна стопанска система.

Очакванията са, че инфлацията ще спада. Спада в еврозоната, ще спадне и при нас, евентуално с по-големи темпове. Голямото предизвикателство, че даже при една оценка напролет на идната година да имаме инфлация в критериите, ние не знаем какво ще стане с критерия в обществените финанси. Няколко години поради Ковид рецесията имаше изключение от правилото за недостига и не се прилагаха процедури за свръхдефицит. Сега това завършва и в случай че Народното събрание и изпълнителната власт не съумеят да управляват недостига в бюджета и дадат вероятност за увеличаващ се недостиг, има риск да ни ударят пестник с процедура по свръхдефицит. Практиката демонстрира, че в нея нормално стоиш една година, което значи, че чак на последваща оценка за идващ интервал може да бъдеш оценен.

Това е същинският тест за политиците, които скоро ще бъдат оповестени за народни представители. Повечето партии говореха, че за тях това е приоритет, само че той минава през бюджет, който да отговори на критерия. Служебното държавно управление по този начин направи удължителния закон за бюджета, че и сега могат да се усилват разноските.

 
Правим опити с цялата концепция за една прогнозируема фискална политика и съблюдаване на някакви базови правила на бюджетната процедура.
Великденските добавки демонстрират, че нямаме ограничаване на разноските с това, че нямаме бюджет и парламент. Местят се от едни пера в други, законът го разрешава.

България е една от страните с най-щедри енергийни помощи за бизнеса в Европа като % от стопанската система. Сега желаеме да го компенсираме с нещо друго, което е неверно по същата причина. Най-логично би било, в случай че има неверно раздадени обезщетения, към печеливши бизнеси, които по този начин или другояче са печелили прекалено много и в допълнение са взели обезщетения за тока – към тях да има някаква мярка, а не към всички.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР