В момента Истанбул е град на паралелни реалности. Екрем Имамоглу

...
В момента Истанбул е град на паралелни реалности. Екрем Имамоглу
Коментари Харесай

Разделеният Истанбул и бъдещият наследник на Ердоган

В момента Истанбул е град на паралелни действителности. Екрем Имамоглу от опозиционната Републиканската национална партия се счита за победител на изборите и новия кмет на мегаполиса. Имамоглу не стопира да го акцентира на ежедневните си конференции и даже го е написал на профила си в Twitter.
Но ръководещата Партия на справедливостта и развиването сложи транспаранти из целия град, на които президентът Реджеп Тайип Ердоган и претендентът за кмет Бинали Йълдъръм благодарят на Истанбул за изборната победа.

Според предварителните резултати Имамоглу печели локалните избори с към 20 000 гласа разлика. Но ръководещите оспориха резултатите от Истанбул и желаеха повторни преброявания.
Разликата сред него и Йълдъръм понижава, откакто Регионалната изборна комисия в мегаполиса подреди всички невалидни бюлетини да бъдат преброени.
Въпреки че завоюва най-вече гласове в цяла Турция, партията на Ердоган изгуби столицата Анкара и Измир. Тя оспорва успеха на опозицията и в Анкара.
Президентът не е подготвен да се откаже от Истанбул - стопански център на Турция и негов роден град, който в предишното самият той ръководи като кмет.
" Това не е общително държание. Имаме резултатите от изборния съвет и знаем кой води ", споделя Имамоглу пред BBC във връзка дейностите на ръководещите.
Партията на Ердоган твърди, че невалидните гласове в изборните секции са заплашили резултата, наричайки случилото се " най-голямото леке в турската демократична история ".
Опозиционният претендент естествено не е склонен. " До през вчерашния ден държавното управление и ръководещата партия твърдяха, че Турция има най-надеждната система на гласоподаване, давайки ѝ най-висока оценка. Един милион души дежуреха на изборните секции онази вечер. Ако е имало някаква подозрителна активност, те са щели да го запишат и да изготвят писмен отчет - това е формалната процедура тук. Единственото ми пояснение, че сега те си търсят извинения за неуспеха си ", изяснява Имамоглу.
Предизвикателството от страна на държавното управление докара до обвинявания в двуличие. То отхвърли правото на опозицията да оспори противоречивия резултат от локалните избори в Анкара през 2014 година
А на референдума през 2017 година за смяна на политическата система на Турция в интерес на президента Ердоган, държавната изборна комисия реши по време на преброяването да одобри за годни и бюлетините без печати.
Опозиционните партии остро стачкуваха против тази неправда, само че негодуванието им бързо беше заглушено от държавното управление.
Загубата на Анкара, Истанбул и няколко други огромни градове ще бъде сериозен удар за Ердоган и може да бъде повратна точка след 16 години от неговото ръководство. Според мнозина това е началото на края на властта на президента.
" Всичко свършва. Партии, държавни управления, самият живот. Г-н Ердоган приключи 17-ата си година на власт. Има проблеми и неща, които не харесваме - само че това е политически триумф. Разбира се, един ден това ще има край ", споделя Имамоглу.
Очевидният триумф на Републиканската национална партия в Истанбул възроди опозицията, от дълго време отписана като умираща и раздробена. И това наруши аурата на непобедимостта на Ердоган.
Дали Екрем Имамоглу ще е идващият президент на Турция? " Само Господ знае ", дава отговор той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР