В момента имаме средства да работим до края на август,

...
В момента имаме средства да работим до края на август,
Коментари Харесай

Христо Брънзов: Имаме средства да работим до края на август

В момента имаме средства да работим до края на август, може би и първата седмица на септември. Зависи какви икономии от консумативи успеем да създадем. Това разкри в ефира на БНР шефът на Национален институт по метеорология и хидрология професор Христо Брънзов.

,,Разговорът малко преднамерено, от някои хора, се измести в една посока за пари и за дефицит. В реалност разногласието сред Национален институт по метеорология и хидрология и Българска академия на науките е доста по-дълбок. Той е за тежестта на другите типове научни проучвания и дали би трябвало най-вече в България - една бедна страна - да се развиват фундаментални проучвания, резултата от които е след десетилетия и както се вижда, даже и да минат десетилетия, този резултат го няма, или би трябвало да се акцентира върху научно-приложните изследвани, които имат директно влияние върху обществото и върху стопанската система на страната. Този спор продължава към този момент доста години в БАН'', разяснява Брънзов.

„ Тези неща доближиха върха си, защото средствата, които получи Национален институт по метеорология и хидрология за хонорари са безусловно същите като на един чисто теоретичен институт. Дори нямаше средства за нощния труд на хората. При нас, с цел да работим 24 часа, 220 души са на денонощен режим на работа. Дори за тези хора нямаше средства, заради което се наложи да прехвърлим част от средствата, които са за прехрана, към хората и останахме без средства за връзки, електрическа енергия, консумативи… “, добави още шефът на института.

,,Ако Национален институт по метеорология и хидрология излезе от Българска академия на науките и отиде в МОН, той ще получава средства непосредствено от страната и ще избегне обстановка, в която страната споделя: „ Ние дадохме задоволително пари на Българска академия на науките, оправяйте се там “, приключи ученият.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР