В момента имаме повече приходи благодарение на инфлацията. Очакванията на Института

...
В момента имаме повече приходи благодарение на инфлацията. Очакванията на Института
Коментари Харесай

Петър Чобанов за Бюджет 2022: Икономическият растеж е надценен, има опасност да задлъжнеем

В момента имаме повече доходи с помощта на инфлацията. 

Очакванията на Института по стопанска система и политики в УНСС, който неотдавна разгласява годишния си отчет, е че тази година може да следим двуцифрена инфлация. Това съобщи националният представител от Движение за права и свободи доцент Петър Чобанов, някогашен министър на финансите, в изявление за bTV.

Тази инфлация е добре за бюджета – носи повече доходи и бюджетът тази година може да си разреши повече разноски. Но, когато идващите години инфлацията спадне, тези доходи ще намалеят, естествено, а разноските, когато са стигнали едно високо равнище, не са гъвкави в противоположната посока – надолу. Това значи по-големи дефицити в бъдеще и по-големи задължения. Те и в този момент не са дребни. За трите години от 2022 до 2024 година са планувани 16 милиарда нарастване на дълга, което въобще не е малко, разяснява Чобанов.

Дали това ще бъде бюджет на растежа, ще разберем, когато той се извърши, съобщи Чобанов. И добави: „ Като цяло сега се оформя консенсус, че прогнозата на ръководещите за икономическия напредък е висока. 4,8% мъчно могат да бъдат реализирани. И Европейската комисия, и Българска народна банка и Институтът по стопанска система и политики към УНСС се движим към 3,5 до 3,7% напредък, сподели финансовият специалист.

Има заплаха да задлъжнеем с Бюджет`2022, безапелационен бе доцент Петър Чобанов.

Чухме доста лозунги за бюджета – като 8 милиарда финансови разноски, само че не сме видели плановете. Когато ги забележим, тогава ще разберем до каква степен са ефикасни и дали могат да реализират този напредък. Ако не се реализира този напредък, тогава ще последва отчаяние, че държавно управление не реализира задачите си, продължи с разбора си доцент Чобанов.

Той разяснява и че парите по европейските стратегии тази година няма да дойдат нито по оперативните стратегии, нито по Плана за възобновяване.

„ Допълнителните средства, които бизнесът чака, няма да дойдат и тук идват рисковете, в случай че не се извърши тази прогноза за растеж ”, сподели Чобанов. Той предвижда, че чак през 2023 година може действително да стартират да се усвояват европейските средства и да се види резултатът от тях в стопанската система.

Бюджетът не е спретнат добре, счита Чобанов. „ Може би добре се показва в обществото, само че като цяло резултатите, които чакаме, не са положителни “, сподели финансистът.

Доц. Петър Чобанов разяснява и импортираните от Движение за права и свободи законопроекти за унищожаване на така наречен „ златните паспорти “ и за цялостна инспекция на всяко едно капиталово поданство. „Ние ще продължим да настояваме да излезе нескрито истината и да се види, че ролята на Движение за права и свободи в действителност е да осветли този циничен механизъм„, сподели доцент Чобанов. Той напомни, че точно Движение за права и свободи е била от 2013 година до през днешния ден срещу този инструмент. Според него би трябвало да се ревизира дали в действителност има вложения въобще.

„ Целият държавен уред, който е бил зает в този развой, би трябвало да се ревизира. Съмненията са и у нашите сътрудници, че това по някакъв метод са пари, които фиктивно са се трансформирали през държавни скъпи бумаги и банки, без да има действителен стопански резултат от тях. А по този начин се е купувало поданство и с цел да се види кои са тези случаи, кой ги е правил, с чия помощ е направено това – би трябвало да бъдат извършени всички тези проверки“, сподели още Чобанов.

Категорично бе потвърдено, че националният представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски няма присъединяване в скица за търговия с български документи за идентичност, съобщи още Петър Чобанов. И акцентира, че инспекцията на „ златните паспорти ” ще удостовери още един път това.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР