В момента имаме изключително модерни стопанства и страхотни производители. За

...
В момента имаме изключително модерни стопанства и страхотни производители. За
Коментари Харесай

Земеделският министър: България има ресурс да изхранва 30 000 души

В момента имаме извънредно съвременни стопанства и страхотни производители. За страдание обаче, големият капацитет на страната ни към момента не може да се разгърне. България има капацитет да изхранва над 30 милиона души население. А ние сме 6,5 млн. и си внасяме съвсем всичко. Това съобщи пред БНР министърът на земеделието Кирил Вътев.

Той уточни, че се приготвя законопроект за правила по веригата на доставки на храните. В момента е на разискване при браншовите организации и още нямаме отговор, разясни министърът.По думите му в границите на идващите 10 дни мисля би трябвало да се завърши това очакване. Ние не може да чакаме до безконечност. До момента нямаме нито едно назад предложение. Всички ведомства към този момент си върнаха предложенията, от браншовите организации - 0, посочи той.

Вътев акцентира, че България има 2 доста постоянни бранша - свиневъдство и птицевъдство. Министърът на земеделието изрази мнение, че скоро и птицевъдите ще изискат пари за Украйна.

Според него процесите в земеделието са такива, че са 6 месеца, даже и за един мандат, доста малко неща могат да се свършат. Той уточни, че е най-важно да се слага напояването като водещ приоритет. Министърът разясни, че са стартирали 24 плана, които имат за цел не да създадат напояване, а да понижат загубите. Тези планове ще приключат до 2025 година, добави Вътев.

Аз желая още от тази пролет, от това лято водата да е безвъзмездна и даването на вода за напояване да бъде обвързване на страната. Ние към това се стремим, да преобърнем нормативната уредба, сподели още той. Но акцентира, че разрешителният режим за достъп до вода се ръководи от Министерство на околната среда и водите.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР