В момента имаме една междусрочна ваканция, която е един ден

...
В момента имаме една междусрочна ваканция, която е един ден
Коментари Харесай

Денков: Допълнителните почивни дни между сроковете са основно заради получени сигнали

В момента имаме една междусрочна почивка, която е един ден в средата на седмицата. Има напрежение по отношение на края на периода. Учениците имат потребност да си починат. Това съобщи министърът на образованието акад. Николай Денков в студиото на утринния блок на NOVA.

По думите му съображенията за ваканцията са свързани с образователната стратегия, а не с пика на вълната: " Учителите би трябвало да оформят оценки до 29-ти. Министерство на здравеопазването взема ограничения по отношение на разпространяването на COVID-19”.

Той заяви, че разликата в инфектираните учители и възпитаници е доста огромна в границите на страната. Най-много болни възпитаници има в София-град, а минимум в Кърджали.

Денков изясни, че в актуалната обстановка децата могат да бъдат изпитани и в електронна среда. Около 15% от учениците с образоват онлайн.

По въпроса с тестването сподели, че учениците се тестват един път, тъй като такава е рекомендацията на Министерство на здравеопазването: " Дълбоко съм уверен, че това е една от ограниченията, които би трябвало да се използват”.

Той даде образец, че броят на позитивните проби за възпитаници се е нараснал с 10% в последните дни.

Акад. Денков анонсира, че ще има спомагателни форми на занимания през лятото: " Когато минат, вълните за всяко едно дете би трябвало да се направи разбор какво му липсва. Можем да използваме до 30-ти юни да останат тези, които имат потребност. Лятото ще създадем спомагателни форми като програмата " Отново заедно”. Учебната година ще приключи както е планувана, тъй като всяко разбъркване на дата води и до други усложнение”.

" Аз съм надълбоко уверен, че датата на започване на образователната година би трябвало да е към 5-6-ти септември”, добави още.

По думите му има развой на струпване на дефицити: " Трябва оптимално да компенсираме с извънкласните форми, с спомагателни занимания по спорт и културни мероприятия”.

Той удостовери, че има планове за повдигане на учителските заплати.

По тематиката с включването на на доцент Мангъров сподели: " Доц. Мангъров би трябвало от дълго време да бъде изключен от БЛС. Той от дълго време изрича изказвания, които не подхождат на медицинските данни. Казвам го като учен”.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР