В момента има жесток бум в продажбата на металотърсачиИманяри буквално

...
В момента има жесток бум в продажбата на металотърсачиИманяри буквално
Коментари Харесай

Иманяри запалиха Русе и още три области

В момента има нечовечен взрив в продажбата на металотърсачи

Иманяри безусловно възпламениха с набезите си четири области у нас. По информация от бранш „ Културно-исторически полезности “ в ГДБОП това са Русе, Пловдив, Хасково и Видин, написа.

По оперативни данни близо 30 000 души копаят незаконно в търсене на старинни предмети, които след това продават още веднъж незаконно. Проверка демонстрира, че сега има нечовечен взрив в продажбата на металотърсачи и всевъзможни метал детектори от ново потомство онлайн. Писъкът е толкоз огромен, че даже са пуснати за продажба на лизинг.
Цени
Цените на металотърсачите потеглят от 600 лева и стигат до 2000-3000 лева според от марката. Продавачи обаче споделят, че се търсят най-вече модели към хиляда лв., които реагират на злато и други благородни метали. Клиентите всеобщо избирали да заплащат на четири вноски, разсрочени за година. Хит били и по-специализираните оборудвания, които реагирали на злато, сребро и бронз на огромна дълбочина и сонди.
Удари
Само преди към месец стартира следствие за иманярски нападения в некропола при римския форт Тримамиум край пловдивското село Мечка. Археолози, които проучвали региона, се натъкнали на груби дупки, оставени от вандали, явно търсили артефакти. Все още тече следствие, което води към един от топ копачите в Пловдив, който в това време върти и незаконно произвеждане на ментета. „ Въпросният занаятчия е хващан доста пъти през годините, постоянно е получавал единствено условни присъди. Той е измежду най-опитните фалшификатори в цяла Европа. Характерното при него в този момент е, че е почнал да смесва същински антики с подправени и да ги пласира на клиенти “, изясняват антимафиоти.
Мерцедесът
Едни от най-оборотните иманяри в Плодивско изгоряха при акция на ГДБОП по чудноват метод при започване на юни, описаха спецполицаи. Мъжете провеждали договорка за продажба на 6 монети от злато и сребро, датиращи от Средновековието, в Мерцедес. „ И без да ги бяхме следили, можехме да ги познаем от километри. Четирима мъже, набутани в един Мерцедес. Гледаха стреснато, нон-стоп въртяха глави и дебнеха дали някой не ги следи. След това по следите им открихме и матриците за фалшификатите “, описаха от КИЦ в ГДБОП. Така в село Калояново бил открит дребен завод, в който се сечали монети на две матрици, а в Харманли, в по-голямо помещение, имало още 7 матрици. Като бонус при обиските били открити десетина металотърсачи.
Даркнет
„ Най-вече в разгара на пандемията се наложи практиката артефактите да се продават главно онлайн и то в даркнет (тъмната мрежа). Причината е, че клиентите получават цялата информация за предмета незабавно, без да се постанова да провеждат срещи с няколко медиатори. Пращат им се фотоси и видеа, даже лайфове с цел да се огледа в действително време “, обясниха антимафиоти от бранш „ Културно-исторически полезности “. По традиция най-продавани са монетите, следвани от украшения, саби, мечове и антични статуетки. Вече доставката била по-сложна и се употребявали особено наети „ специалисти “, които съпровождали стоката до клиента.
Укриване
„ Не се разчита като при опиатите и златото на мулета. Тук преносителите подсигуряват, че пратката ще стигне без проблем. Не постоянно обаче им се получава “, описват антимафоти. По думите им по-често куриерите са чужденци и постоянно пътуват до Англия и Франция, а от известно време и към Швейцария. „ Тази процедура с чужденци е от няколко години. Един от огромните случаи беше от Видин, когато на границата дошъл мъж с лек автомобил, безусловно безупречен. Показа документи, а в багажника имаше риба. Трябваше да стигне до Англия. Сред рибите обаче бяха открити нагръдник, скулптура на лъв, железен крайник от скулптура и разнообразни фрагменти. Мъжът от турски генезис бил задържан “, допълват спецченгета.
Пръстени
Последният случай на хванати контрабандисти на културно-исторически полезности е от вторник в Бургас. При акция е хванат мъж от село Порой, който кътал в дома си 20 пръстена, 532 монети, 85 елементи от разнообразни декорации. „ Беше арестуван, преди да ги продаде. Характерното за този тип нарушители е, че постоянно крият артефактите в дома си. Не употребяват съвсем в никакъв случай скривалища, а разчитат на такива в домовете си “, декларират от ГДБОП.
Съединени американски щати ни върна шлема на Филип Македонски
Съединени американски щати ни върна една от най-значимите културн-исторически полезности – шлема на Филип Македонски. Това стана през февруари след огромна интернационална интервенция за обезвреждане на незаконна скица за трафик на артефакти. В акцията, ръководена от Офиса на окръжния прокурор на окръг Ню Йорк, участваха правоприлагащи служби от общо 11 страни: България, Египет, Гърция, Ирак, Израел, Италия, Йордания, Ливан, Либия, Сирия и Турция. Шлемът е конфискуван от сбирката на един от най-големите колекционери на антично изкуство в света, откакто проверяващите американски органи съумели да потвърдят, че артефактът е бил импортиран в страната посредством противозаконен трафик на антики. Стойността му се пресмята почти на 200 000 щатски $, разкриха тогава от Министерство на вътрешните работи. Шлемът, датиращ от 4-3 век пр.н.е., е направен от желязо, сребро, бронз и органични материали. Смята се, че произходът му е от територията на България – покрай настоящето село Плетена, община Сатовча, област Благоевград. Церемонията по връщане на неповторимия шлем се организира на 10 февруари в Генералното консулство на България в Ню Йорк.
Откриха цялостен тунел в некропола в Пловдив
Иманярски тунел, дълъг 10 метра, беше открит през юли в Гъстите могили в Пловдив.За находката тогава заяви персонално ръководителят на археолозите Любомир Мерджанов. По думите му тунелът е бил копан на ръка и ширината му е към 1 метър. По него личали следи от кирки. Не е ясно по кое време тъкмо е изработен, само че съгласно археолога е било още през 90-те години на предишния век. Не е ясно обаче какъв брой и по кое време е бил употребен за последно. Екипът на Мерджанов откри на мястото стенна живопис с букви на кирилица и зидове.
Купуват книга с упътвания за ровене за 15 лева
Тотален шлагер в уеб страниците е книга, която дава упътвания и потребни препоръки в иманярстото и търсенето на злато. Става въпрос за „ Наръчник за иманяри и златотърсачи “ на Винтер Корп и Гюнтер Хьолнц. Тя е издадена още при започване на 90-те години на предишния век. Цента и сега е сред 15 и 17 лв. според от това какъв брой е изхабена, а кориците избелели.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР